ПИК позвао РС да не одржи референдум, Руси незадовољни заједничком изјавом

111

САРАЈЕВО │ „Уставом БиХ недвосмислено је утврђено да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да су ентитети у обавези да поштују одлуке институција БиХ. У том контексту, предложени референдум у Републици Српској, који од бирача у РС тражи да се изјасне о питању о коме је већ одлучио Уставни суд БиХ, је дестабилизирајући и подиже политичке тензије, које неконструктивно одвлаче пажњу са веома озбиљних економских и социјалних изазова пред којима се БиХ налази. Позивамо власти Републике Српске да не одрже референдум“ – наводи се у изјави коју су усагласили амбасадори земаља чланица Савјета за провођење мира (ПИК) на сједници одржаној у Сарајеву.

Своје мишљење издвојила је Русија јер, како је рекао амбасадор ове земље у БиХ Петар Иванцов, „у тексту изјаве се само осуђује и пријети“.

Остатак усаглашене изјаве преносимо у цјелости:

„Иако референдум о ентитетским празницима може потпадати под надлежност једног ентитета, било који референдум мора бити проведен на начин који је у складу са Уставом БиХ, и не може кршити Општи оквирни споразум за мир нити уставни оквир БиХ. Амбасадори Управног одбора Савјета за провођење мира (ПИК) примили су к знању увјеравања Владе РС да је циљ референдума да буде ‘корак ка провођењу одлуке Уставног суда БиХ’. Али је Управни одбор ПИК-а такође констатовао да су предсједник РС и Народна скупштина РС (НСРС) више пута оспоравали надлежност државних правосудних институција у БиХ. Такве изјаве и потези противни су Општем оквирном споразуму за мир и владавини права, и једноставно су неприхватљиве. У том контексту, истичемо да ниједан референдум не може промијенити чињеницу да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће. Одлука Уставног суда БиХ остаје на снази у потпуности и мора се поштовати, у складу са Општим оквирним споразумом за мир. Политички директори Управног одбора ПИК-а су више пута истакнули, између осталог и у јуну 2016. и децембру 2015. године, ‘да је Уставни суд БиХ саставни дио Анекса 4. Општег оквирног споразума за мир, и да је кључан за његово провођење’. Управни одбор ПИК-а још једном је потврдио своју подршку високом представнику као коначном ауторитету за тумачење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир, у складу са Анексом 10. Споразума и релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација. Управни одбор ПИК-а позива институције БиХ да ово питање ријеше кроз установљене законске процедуре и постојећи уставни оквир, те путем конструктивног дијалога. У том контексту, констатујемо да су пред Уставним судом БиХ већ у току поступци које су покренули представници државних институција с циљем оцјењивања уставности одлуке НСРС о референдуму, као и захтјев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС који је поднијела НСРС. Колико је познато Управном одбору ПИК-а, предсједник Уставног суда је наговијестио да би се сједница Суда могла одржати прије референдума. Управни одбор ПИК-а надаље позива све стране у БиХ да се суздрже од исхитрених мјера и реторике која води подјелама, које само продубљују негативну политичку атмосферу. У том контексту, Управни одбор ПИК-а жали због кориштења сецесионистичке реторике на свим странама, и још једном потврђује своју неупитну опредијељеност за територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета, без права на отцјепљење. Нећемо толерисати било какво кршење Општег оквирног споразума за мир, укључујући, између осталог, и покушаје отцјепљења. Неће бити прекрајања географске карте БиХ. Управни одбор ПИК-а ће наставити пратити ово питање и даљи развој догађаја“, закључено је у изјави.

Заједнички став, за који је потребан консензус, није постигнут с обзиром на то да је Русија издвојила своје мишљење.

„Нисмо подржали текст заједничке изјаве јер се у њему само пријети и осуђује. Сматрам да се до рјешења проблема који постоји може доћи, прије свега, дијалогом“, рекао је Иванцов.

Амбасадор Русије је додао да се о потреби за дијалогом прича још од новембра 2015. године када је и донесена одлука Уставног суда БиХ.

„Сматрамо да су учесници тог процеса требали бити мало мирнији и да су се тада требали договорити о некој избалансираној одлуци, али су се до сада тражили само уступци од Републике Српске“, оцијенио је Иванцов.

Руски амбасадор сматра да су на неки начин и други требали да припомогну у проналажењу рјешења у том процесу, напомињући да он нема право да се мијеша у доношење одлука Уставног суда.

„Мислим да је Уставни суд требало да буде мало пажљивији, не само према закону, него и према свеукупној ситуацији у БиХ„, оцијенио је Иванцов.

Он сматра проблематичним то што текст усаглашеног документа тражи уступке искључиво од Републике Српске, умјесто да позива на дијалог, због чега је Русија и издвојила своје мишљење.

Према правилнику доношења одлука ПИК-а, ако на првом састанку не буде постигнут концензус заказује се друга сједница на којој је за званичан став ПИК-а потребна проста већина.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике 25. септембра на цијелој територији Српске.

Референдумско питање о коме ће се грађани Републике Српске изјаснити гласи: „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“.

Независне новине