План ЕУ: Натјерати Србију да одустане од КиМ?

376772_1

ЊУЈОРК │ Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин изјавио је да после споразума Београда и Приштине о нормализацији односа није направљен посебан напредак.

Он је рекао и да већина у ЕУ покушава да натера Београд да напусти своју позицију по питању Космета корак по корак у преговорима за чланство у Унији.

Чуркин је на седници Савета безбедности УН о Космету рекао да ситуацију на Косову и даље обележавају трајна криза и сукоби с опозицијом.

Руски амбасадор је оценио да је ситуација с косовским Србима и даље веома озбиљна.

Чуркин је рекао да договорена Заједница српских општина постоји само на папиру иако то треба да допринесе међуетничким односима, тако што би косовски Срби добили права.

Ситуације тешко да је задовољавајућа, рекао је Чуркин и додао да су посредници у дијалогу Београда и Приштине из ЕУ тихи по питању заједнице општина.

Тешко је избећи утисак да већина у ЕУ покушава да примора Србију да напусти своју позицију корак по корак у преговорима за чланству у ЕУ, рекао је Чуркин подсећајући да су преговори Србије и ЕУ о чланству почели у децембру отварањем поглавља о другим питањима, што се у случају Србије односи на Космет.

Поставља се питање непристрасности ЕУ, рекао је Чуркин и нагласио да је резолуција 1244 УН и даље валидан и обавезујући документ.

Агенције