Plate iste, cijene duplo više

319429_1SARAJEVO | Prema podacima Agencije za statistiku BiH vidljivo je to da su u proteklih nekoliko godina znatno poskupjele osnovne životne namirnice, kao što su hljeb, jaja, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine, kao i higijenske potrepštine.
Vidljiva je potpuna nesrazmjera između primanja koja su ostala na istom nivou i cijena koje su skočile i preko 40%, pa je pitanje kako građani uopšte uspjevaju da prežive. Ekonomisti kažu da takav trend, ukoliko se nastavi, vodi samo ka produbljivanju siromaštva, u kojem se Bosna i Hercegovina već nalazi.
Poredeći statističke podatke može se doći do zaključka da je prosječna plata, posljednjih godina, porasla za 20-ak maraka. To je zanemarljiv iznos ako se imaju u vidu dramatični skokovi cijena osnovnih životniih namirnica, kao što su jaja, hljeb, voće, povrće, mlijeko i meso, te prerađevine od njih, koje su poskupile i do 40%.
Građanima, uglavnom, statistika nije bliska, ali su svjesni da su cijene abnormalno skočile, te da je život postao nepodnošljiv.
Iako je u BiH zabilježen veliki pad cijena goriva to, ipak, nije navelo trgovce, a ni prevoznike da obore cijene svojih usluga. U Banja Luci je čak najavljeno i podizanje cijena većine komunalnih usluiga. Pošto je gradsko grijanje mnogima ogromna stavka u plaćanju komunalija, jasno je da će se trend odjavljivanja sa toplovodne mreže i prelaska na čvrste energente, kao što su drva, nastaviti.
Stagnacija plata i divljanje cijena zapravo usporavaju čitav sistem, objašnjava Pavlović.
Prema riječima ekonomista, vrlo su diskutabilni čak i statistički podaci o prosječnoj plati od oko 820 maraka, jer se ona odnosi uglavnom na zaposlene u javnom sektoru i budžetskim institucijama, odnosno broj građana koji je primaju vrlo je mali.
BN TV