По други пут дружење са руским космонаутом

ТРЕБИЊЕ I Поводом 12. априла, Међународног дана полијетања првог човјека у космос данас је у Галерији Музеја Херцеговине одржано дружење са Александром Михајловичем Самокутјаевим, представником „Научно-истраживачког пробног центра за припрему космонаута Ј. А. Гагарина“, херојем Руске Федерације, пилотом космонаутом, замјеником команданта корпуса космонаута.

Ученици основних и средњих школа као и сви грађани Требиња  могли су да постављају питања о искуствима лета и боравка у свемиру, гдје је Самокутјаев био у два наврата, а обје мисије биле су дуже од пола године, а погледали су и филм о Самокутјаевом боравку тамо.

Руски космонаут је истакао да је са једне стране лакше живјети у космосу јер је тамо човјек слободан са више простора за себе.

„А са друге стране лакше је на Земљи јер сте овдје са породицом и пријатељима“, каже Самокутјаев који је у свемир отишао први пут 2011. године, а ускоро ће опет да посјети свемир.

„Не постоји старосна граница за одлазак у свемир, битно је да је човјек потпуно здрав. Први пут када вас изаберу, пожељно је да имате од 35 година па на даље, а касније се само гледа на здравље“, додао је он.

Самокутјаев, херој Руске Федерације, истакао је да млади треба да схвате да човјечанство не стоји у мјесту већ иде крупним корацима напријед ка остваривању својих идеја, те да је то најважнија порука 12. априла 1961. године, дана када је Јури Гагарин извео свој историјски – први лет у космос.

„Та се порука у одређеној мјери изгубила и наша је жеља да је обновимо међу младима, да се и они ангажују на том путу како су то чинили наши очеви и дједови. Данас се више бавимо политиком, умјесто науком и темама од општег развоја човјечанства. А космос је толико далеко од политике, обједињује све народе, све националности у једно“, каже Самокутјаев.

Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња каже да је сарадња са руским космонаутом почела прије двије године, када је он био директор Гимназије „Јован Дучић“ и тада је Самокујаев први пут одржао предавање гимназијалцима.

„Овај пут је одржао предавање свим заинтересованим ученицима Средњих школа у Требињу као и грађанству. Ради се о веома необичној личности која је имала прилику да готово годину дана проведе у свемиру, који је учествовао у провођењу више десетина експеримената и дефинитивно да пренесе искуства која наши људи до сада нису имали прилике да искусе“, истакао је Бањак.

Романа Рогановић из О.Ш „Вук Караџић“ која воли физику и астрономију каже да је од изузетног значаја данашње предавање.

„Драго ми је што сам дошла овдје да сазнам све о космосу од управо човјека који је тамо и био“, каже Рогановић.

Косту Пројевића одувијек занима астрономија.

„Од малена ме занима све везано за свемир. Мислим да је веома корисно што је руски космонаут данас и да ће то помоћи још више људима да се заинтересују за свемир“, каже Пројевић.

Организатори дружења су Културно-информативни Центар Москва, Центар руског језика и културе „Возрождение“, Град Требиње, уз подршку Управе Града Москва, а поводом обиљежавања Међународног дана полијетања првог човјека у Космос.

С.П.