Po pasošima na „ničijoj zemlji”

srpski-pasos
BEOGRAD/PRIŠTINA | Srbi sa Kosmeta nisu u bezviznom režimu, po vize moraju da idu u Beograd ili Prištinu. Predstavnici Srba u institucijama KiM mogu samo da “urgiraju” u ambasadama.
Za mnoge građane Kosova i Metohije prelazak granice i odlazak u neku od zemalja Evropske unije samo je san. Bezvizni režim za njih ne važi, a izdavanje viza zavisi od priznavanja Kosova kao države na čijoj teritoriji imaju prebivališta. Predstavnici Srba u kosovskim institucijama trude se da pomognu podnosiocima zahteva, međutim, dobijanje vize ni tada nije zagarantovano.
Crveni biometrijski pasoši državljana Republike Srbije isti su i za građane sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, međutim, samo dve reči na prvoj strani putne isprave potpuno ih razlikuju. Naznaka “Koordinaciona uprava” znači da osoba koja poseduje ovakav pasoš po vizu mora u Prištinu ili Beograd, u zavisnosti od toga da li je država u koju putuju priznala Kosovo ili ne. Odlazak u srpsku prestonicu lakše im pada i pored veće kilometraže koju moraju da pređu, ali Kosovo nije priznalo tek nekoliko zemalja Evropske unije.
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović naglašava da predstavnici Srba u kosovskim institucijama uvek “urgiraju” u diplomatskim predstavništvima u Prištini.
“Uglavnom su posle naših kontakata ljudi dobijali pozitivne odgovore, mada ima i obrnutih slučajeva, kao što je bilo nedavno kada je Ansamblu “Venac” onemogućen put u Švajcarsku”, ističe Stojanović. On naglašava da je u slučaju grupnih zahteva za vize, kao što su odlazak studenata i profesora u inostranstvo, vrlo bitno da pre apliciranja podnosioci ostvare kontakt sa predstavnicima Srba u kosovskim institucijama.
Iako su sve pomenuto uradili, studenti Filozofskog fakulteta prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici sprečeni su da otputuju u Grčku na tradicionalnu filozofijadu.
“Prvo smo molili da nam odobre da grčke vize za srpske pasoše koje imamo vadimo u Beogradu, jer nam je bezbednije, ali smo odbijeni. Onda smo organizovali kombi i krenuli za Prištinu – započinje priču Nemanja Biševac, sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. – Prošle godine u ovo vreme odneli smo dokumenta u predstavništvo Grčke u Prištini i dobili vize, međutim, ove godine smo odbijeni. Obrazloženje je da smo zakasnili, a papiri su predati čak mnogo ranije nego prošle godine”.
Turističke agencije južne pokrajine na viziranje potroše skoro polovinu svog radnog vremena.
Ne mogu ni da vam opišem koliko je mučno i teško konstantno voziti ljude, maltretirati decu, pa i bebe zbog ovakvog viziranja – kaže Nenad Stojaković, vlasnik turističke agencije iz Kosovske Mitrovice. – Za Nemačku je gotovo nemoguće zakazati razgovor za vizu jer se sve radi elektronskim putem i to nekoliko meseci unapred. S problemom su svi upoznati, ali rešenje može da se nađe samo ako nadležni imaju sluha za naše predloge.
SPECIJALNA PROCEDURA
ZA nove biometrijske pasoše Srbi sa Kosova takođe moraju da dolaze u Beograd. Već nekoliko godina za prikupljanje zahteva za izdavanje pasoša “po specijalnoj proceduri” zadužena je Koordinaciona uprava pri MUP-u, koja objedinjuje rad svih izmeštenih policijskih uprava.
U ZAVISNOSTI OD PRIZNANjA
PREMA informacijama turističkih agencija sa Kosova, oni koji putuju u Austriju, Češku, Slovačku, Španiju, Egipat ili Portugaliju mogu za vize aplicirati u Beogradu. Do ambasada ili kancelarija država koje su priznale Kosovo treba ići u Prištinu.
Večernje novosti