Po prvi put pomoć i suprugama umrlih boraca VRS

TREBINJE │ U Trebinju su danas potpisani ugovori o novčanoj pomoći suprugama umrlih boraca VRS, a pomoć će dobiti sve supruge, bilo da su zaposlene, bez posla ili penzionerke.

Iz gradskog budžeta u ove namjene je izdvojeno 80 hiljada KM, a nadoknade su od 80 do 450 KM za nezaposlene i žene penzionere, čiji bi muževi imali mjesečni borački dodatak.

„Trebinje je prva lokalna zajednica u RS koja provodi ovakav projekat, a na prvi javni poziv Gradske uprave odazvalo se 250 supruga umrlih boraca. Ovaj projekat je poziv i drugim lokalnim zajednicama da se sjete supruga umrlih boraca VRS i da se pomogne porodica koliko je moguće“, istakao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

On je dodao da su supruge umrlih boraca posebno zadovoljno što se neko sjetio i njih i njihvih porodica, te najavio da će u narednim godinama procenat naknade biti i viši.

Novac suprugama umrlih boraca će biti uplaćen do kraja sedmice, a onima koji dobijaju viši iznos naknada će se uplaćivati do tri rate.

Petrović je najavio i obnovu stambenih objekata u kojima žive roditelji poginulih boraca VRS.

U Gradsku upravu je do sada stiglo 35 zahtjeva, a sanacije će se raditi po prioritetima, prvo u najneuslovnijim kućama.

„To su zanatski radovi koje će izvoditi JP ‘Radnik’, poput kupatila, krovova, prilaza kući i slično, a radovi u najneuslovnijih šest ili sedam objekata počeće već početkom narednog mjeseca“, naveo je gradonačelnik Trebinja i najavio da će se i ovaj projekat proširiti na supruge poginulih boraca koje žive u neadekvatnim uslovima.

Prema riječima Pera Mišeljića, predsjednika Skuštine Boračke organizacije Trebinje, inicijativa je potekla od supruga umrlih boraca koje su tražile da se u okviru Boračke organizacije osnuje njihov odbor, što zakonski još nije odobreno.

„Usaglasili smo se sa Gradskom upravom da svim suprugama umrlih boraca pomogne na ovaj način“, rekao je on.

Mišeljić je podsjetio da je Gradska uprava u posljednje dvije godine obezbijedila i pomoć za nezaposlene borce, kao i različite projekte za zapošljavanje djece poginulih, ratnih vojnih invalida i njihove djece, te boraca i njihove djece.

Prema riječima Olge Rajković, supruge umrlog boraca, ovo je po prvi put u Srpskoj da se neko sjetio žena boraca VRS koji su umrli.

„Već 25 godina smo bili zaboravljeni i ovo je akcija koju želimo proširiti na cijelu Srpsku, da sve porodice umrlih boraca imaju status koji im pripada. Zahvalni smo gradskoj upravi što je inicijativa krenula iz našeg grada“, istakla je ona.

Ljiljana Marušić, supruga umrlog borca, se zahvalila gradonačelniku Luki Petroviću i Gradskoj upravi što su se sjetili i ovih porodica, što do sada niko nije uradio.

„Naših umrlih muževa, koji su dio svog života ostavili na ratištima i tamo gdje se gradila Srpska, do sada se niko nije sjetio. Gradonačelnik Petrović i njegovi saradnici su stali uz nas i na taj način nam daju šansu da ostvarimo ono što nam pripada“, poručila je ona.

Na pomoći se zahvalila i Radmila Sorajić, supruga umrlog borca koja ima četovoro djece, istakavši da je posebno značajno što se po prvi put nakon više od dvije decenije neko sjetio i ove kategorije stanovništva.

D.Č.