По први пут у Требињу: Почела Зимска школа физике

ТРЕБИЊЕ I У организацији Друштва физичара источне Херцеговине, а у сарадњи са Факултетом за производњу и менаџмент, по први пут у Требињу данас је почела „Зимска школа физике“ за талентоване средњошколце из наше регије.

Из Друштва физичара источне Херцеговине кажу да је циљ школе популаризација ове природне науке међу ученицима и анимирање да се што више њих бави овом, или сродним наукама.

Према ријечима Доброслава Слијепчевића из Друштва физичара Источне Херцеговине, у раду школе учествује тридесетак ученика из Требиња, Билеће и Љубиња.

„Наш циљ је да већ нередне године у раду школе учествују млади физичари из других источнохерцеговачких општина, али и цијеле Републике Српске. Полазници школе добиће прилику да продубе своја знања из многих области физике, а посебно из области механике, термодинамике, електромагнетизма и астрофизике, а  уз обиље демонстрационих огледа и експерименталних вјежби са којима нису имали прилике да се сусрећу у редовној настави“, казао је Слијепчевић.

Факултет за производњу и менаџмент из Требиња подржао је Друштво физичара источне Херцеговине у организацији Зимске школе физике, а како је рекао Душан Јокановић, декан ове високошколске установе, факултет са овим друштвом већ дуже вријеме сарађује кроз научну манифестацију „Ноћ истраживача“.

„Факултет ће у наредном периоду понудити своје просторне капацитете за развој овог друштва и искуства која ова установа има у дугогодишњим пројектима са Министарством науке и технологије и Министарством просвјете и културе РС, а са циљем да подржимо младе професоре и велике ентузијасте да побољшају статус физике као основне природне науке“, рекао је Јокановић.

За Дајану Алексић из Билеће школа физике је нешто ново, јер до сада није имала прилике да учествује у активностима на стицању нових знања из ове области.

„Упознала сам програм Зимске школе и заинтересована сам за стицање нових знања из области електростатика и астрофизика, које се не раде по редовном школском програму“.

Зимска школа трајаће до 19. јануара, а одржава се у просторијама гимназије „Јован Дучић“ и Америчког кутка у просторијама Народне библиотеке.

М.И.