Побједа деснице у Француској

367432_1
ПАРИЗ │ Лидерка екстремно десничарског Националног фронта Марин Ле Пен поздравила је „величанствен резултат“ првог круга данас одржаних регионалних избора.
Ле Пен је казала да прве процјене, које показују да је њена странка освојила између 27,2 и 30,8 процената гласова, доказују да је Национални фронт „неспорно прва партија Француске“, преноси Ројтерс.
Бивши француски предсједник Никола Саркози данас је искључио било какав савез са Социјалистичком партијом предсједника Франсоа Оланда, како би се спречило да власт у регионалним савјетима добије екстремна десница.
Саркозијева Републиканска партија друга је по резултатима у првом кругу данас одржаних регионалних избора, иза Националног фронта али испред Социјалиста, преноси Ројтерс.
Други круг избора биће одржан за недјељу дана.
Избори су одржани под оштрим мјерама безбједности након серије терористичких напада у Паризу 13. новембра, када је убијено 130 људи. Биралишта су затворена у 19 сати по средњеевропском времену.
Ако добију већину, биће то први пут да је Национални фронт лидерке Марин Ле Пен добио власт у било ком региону.
Ови избори се сматрају за својеврсни тест за подршку јавности мјерама владе након терористичких напада од 13. новембра.
Национални фронт се нада да би добар резултат на регионалним изборима могао да учврсти њихове шансе на предсједничким изборима 2017.
Агенције