Побољшати стање у области заштите од пожара

ТРЕБИЊЕ I У Требињу је данас одржан радни састанак о унапређењу стања у области заштите од пожара, који је организовала републичка Цивилна заштита са представницима локалних служби које се баве овим пословима из источне Херцеговине.

Циљ састанка је боља припрема пред пожарну сезону, како би се смањила појава пожара и свеле на минимум њихове посљедице.

Према ријечима предсједника Скупштине града Драгослава Бањка, Требиње је простор специфичних климатких и геолошких карактеристика, због чега је појава пожара нарочито у љетним мјесецима тешка и неријетко су посљедице врло озбиљне.

„Требиње је домаћин скупа чији је задатак да анализира припремљеност свих релевантних служби пред пожарну сезону и да се донесу закључци који ће омогућити да те службе дјелују ефикасније у противпожарној заштити. Присуствовао сам  вјежби у организацији Јавне установе ‘Екологија и безбједност’ на којој је приказана спремност разних служби које помажу у кризним ситуацијама. Требиње је спремно за против пожарну сезону, али треба предвидјети сваку могућу ситуацију која може довести до већих штета“, навео је Бањак.

Директор Републичке управе Цивилне заштите, Миле Међед је рекао да је Влада РС на основу приједлога анализе пожара који је сачињен за простор источне Хрецеговине, а на приједлог ове управе донијела одговарајуће закључке, по којим сви субјекти морају испоштовати те закључке, који воде унапријеђењу развоја система заштите од пожара на простору источне Херцеговине.

„То су одговарајуће мјере које задужују градоначелника и све начелнике са простора источне Херецеговине да ријеше равноправни статус свих ватрогасаца, да град и општине са Ватрогасним савезом РС омогуће несметан рада ватрогасаца – изградњом гаража гдје их нема, задужује се Ватрогасни савез РС да у распоређивању средстава приоритетно узме општине са простора источне Херецговине, гдје се треба посебно водити рачуна да свака локална заједница мора да има једно возило за брзе интервенције“, рекао је Међед, додајући да Влада приоритетно подржава и даје пуну подршку развоју система заштите у борби са пожарима у општинама источне Херцеговине.

Д.М.