Почела 62. ОЛИМПИЈАДА у малом фудбалу

ТРЕБИЊЕ l Свечаним постојавањем екипа и утакмицама првог кола групе „А“, вечерас је на Стадиону малих спортова „Александар Маслеша“ почела 62. Олимпијада у малом фудбалу „Јелен куп 2018“, у организацији ЈУ „Требињеспорт“ а под покровитељством Града Требиња.

Побједе на отварању традиционалног квартовског такмичења оствариле су екипе „Хрупјела“, „Горице“ и „Гучине“.

Браници титуле од прошле године, екипа „Хрупјела“, лако и убједљиво савладала је „Ластву“ резултатом 9:1, „Горица“ је у другом сусрету вечери побиједила „Тини-станицу“ са 4:3, док је у посљедњој утакмици првог кола ове групе „Гучина“ на пенале славила против „Главне улице“, резултатом 3:2, након неријешених 1:1 у регуларном дијелу меча.

Због Свјетског фудбалског првенства у Русији слободни дани су уторак и сриједа, па ће у четвртак, 12. јула, бити одиграно прво коло групе „Б“, у којој су екипе „Мокрих долова“, „Горњих Хрупјела“, „Брегова“, „Тине“, „Доњих Полица“ и „Старе Горице“.

Од ове године, измјеном пропозиција, екипама није дозвољен ангажман играча са стране, па ће на традиционалном квартовском турниру у малом фудбалу, као што је и некад раније била пракса, играти само Требињци.

„За екипе могу наступати само играчи који имају личну карту и пребивалиште на територији града Требиња. Ово је ипак квартвско такмичење и враћамо се на стару традицију“, каже комесар такмичења Петар Чоловић.

Он додаје да је наградни фонд исти као и прошле године, па ће уз пехаре и медаље првопласираној екипи припасти 3.000 КМ, другопласираној 1.000 КМ, а трећој 600 КМ.

„Упоредно се одиграва и Мала олимпијада у три старосне категорије. То значи да неке наредне Олимпијаде не треба да брину о будућим играчима и броју екипа учесница“, истиче Чоловић.

У име покровитеља манифестације Града Требиња, Олимпијаду је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић пожељевши учесницима да надметање у фудбалској вјештини „протекне у коректној борби и духу спортског витештва“.

„Највећа вриједност Олипијаде је одржавање једне изузетно успјешне и лијепе традиције, те подстицања тимског рада, солидарсноти, јачања духа, психофизичких особина и хуманости. Радује и чињеница да су на Олимпијади укључене и млађе узрасне категорије, што ово такмичење чини посебно значајним за требињски фудбал и даје наду да ће Олимпијада наставити свој континуитет“, поручио је Милошевић.

Публика на популарној Брекани аплаузима је посебно поздравила Мирка Бердовића, легенду требињске Олимпијаде, који је ово такмичење почео да игра још са својих 16 година а наредне три деценије остао је вјеран само једној екипи „Вагон станици“, са којом је више од двадесет пута подизао побједнички пехар.

„У оно вријеме сваки играч могао је да наступа само за своју мјесну заједницу. А били смо рођени таланти, играо се фантастичан фудбал, играли смо да би се изиграли и није било толико битно ко ће да побиједи. Данас се више игра тактички, на гол и побједу“, каже Бердовић.

Р.С.