Почела друга сезона “Школе спорта“

 

ТРЕБИЊЕ │ Првим тренинзима у  Спорткој дворани  „Милош Мрдић“ у Бреговима јутрос је почела друга сезона „Школе спорта“.

Уписано је 170 –оро дјеце, половина су прошлогодишњи учесници „Школе спорта“, а половина је новоуписаних.

Велибор Брњош, секретар Спортског друштва „Леотар“ , у оквиру кога се и организује „Школа спорта“, каже да ће у овој сезони радити  много више него претходне године.

„Ово је пројекат на дуже стазе. Ова школа је прилагођена за дјецу од шест до десет година, том млађем школском узрасту, и бесплатна је. Настављамо оно што смо започели , биће још озбиљније него прошле године, поготово са дјецом која су овдје већ двије године, да видимо њихове афинитете и колико имамо материјала за даље. Нама је најбитније да су дјеца што дуже у спорту , што дуже физички активна јер то је њима неопходно за правилан развој“, истиче Брњош.

Додаје да  ова школа подразумијева квалитетан рад, школоване тренере, надзор физиотерапеута и довољан број одговарајућих термина.

„Имамо исти број тренера, по два за сваку групу, као и прошле године. Дјеца ће бити подијељена у млађе и старије групе. Млађе су од шест до седам , а старије од осам до десет година. Ове године су нам и термини за тренинге доста бољи“, каже Брњош.

Петар Чоловић, професор физичког васпитања и члан координационог тима који надзире рад тренера, истиче да  је „Школа спорта“ од великог значаја за дјецу због  њиховог здравља и правилног развоја.

„Дјеца се врло мало или никако крећу, баве физичком активношћу. Смисао овог пројекта је да се дјеца физички активирају, што више баве спортом, управо због хипокинезије- недовољног кретања, које може да доведе до деформитета кичменог стуба и есктремитета. Што се дјеца више крећу, науче да раде, трче, правилно вјежбају, онда ће то бити сведено на најмању могућу мјеру. Kретање и бављење физичком активношћу ствара и снажи  имунитет организма, па су мање предиспозиције да се дијете разболијева“, наводи Чоловић.

Он додаје да би најбоље било да се дјеца  у ранијим узрастима баве базичним спортовима.

„Видимо ми сада ко од дјеце има какве афинитете, рецимо за фудбал, кошарку, одбојку и остале спортове. Препорука су базични спортови, атлетика и пливање, на почетку, а онда око 10. или 11. године могу да бирају спорт који више одговара њиховим афинитетима“, појашњава Чоловић.

Тренинзи ће бити у сали Основне школе „Свети Василије Острошки“ и у Спортској дворани „Милош Мрдић“  у Бреговима.

Д.Р.