Počela obuka volontera civilne zaštite za gašenje požara na otvorenom

TREBINJE I Obuka za 86 volontera civilne zaštite koji su se prijavili na poziv Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje, počela je juče, potvrdio je za Radio Trebinje Stevan Bekan, načelnik ove ustanove.

„Mi nismo navodili godine starosti ali bilo je bitno da mogu odgovoriti poslovima u vanrednim okolnostima. Kroz 18 savjeta mjesnih zajednica, dobili smo 86 volontera. Veoma smo zadovoljni odzivom“, kazao je Bekan i dodao da proces obuke će raditi Teritorijalna vatrogasna jedinica Trebinje.

„To su ljudi koji posjeduju sertifikate, koji su preko svog iskustva upoznali najrazličitije situacije. Plan je da se u narednih desetak dana završi kompletna praktična obuka. U Vatrogasnoj jedinici će se upoznati sa vatrogasnom opremom,a onda na samom terenu će vidjeti šta znači gašenje požara na otvorenom i sami će u tome učestvovati“, objasnio je on i naveo da je drugi dio obuke teorijski.

„Svi će zajedno imati predavanje na temu ove problematike nakon čega će polagati test. Ukoliko uspješno prođu obuku, dobiće sertifikate. Sve one koji budu odabrani, a iskreno se nadam da će svi proći obuku ćemo rasporediti u manje timove po osam do deset pripadnika i koristiti u situacijama kada je to potrebno“, priča Bekan.

On se nada da neće biti potrebe za angažovanjem i da se naš grad neće suočavati sa teškim situacijama, ali treba raditi odgovorno i imati rezervu da se ne bi dešavalo kao prije da vatrogasci i civilna zaštita ‘padaju’ od umora, a da nema ko da ih zamjeni.

Bekan je istakao da je za pohvalu što je sve prijavljene ljude vodila želja za pomoć svom gradu.

„Oni će svakako imati adekvatnu nagradu za posao koji budu obavljali, a kolika će ona biti odrediće Gradska uprava na način koji je Zakonom predviđen“, zaključio je Bekan.

S.P.