Почела са радом магнетна резонанца

ТРЕБИЊЕ I  У Болници Требиње данас је званично почела да ради магнетна резонанца, савремени апарат који ће омогућити пацијентима у Херцеговини брже и ефикасније лијечење, а самим тим, здравствена заштита ове установе биће подигнута на виши ниво.

Ово је  једини апарат ове врсте на простору Источне Херцеговине, који је требињска болница добила на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи са приватном дијагностичком клиником из Бањалуке.

Васо Мијановић, директор Болнице Требиње истиче да је приоритетно било обезбиједити магнетну резонанцу на овом попдручју.

„Пацијенти више не морају да путују у Kасиндо, гдје је била најближа магнетна резонанца, или у приватне клинике у окружењу, сада у нашој болници имамо овај апарат. И наша установа има интереса од ове услуге коју пружа с обзиром да један проценат иде у буџет болнице“, истакао је Мијановић.

Пацијенти се заказаују код породичног љекара и са упутницом долазе у болницу.

„Ако је пацијент ослобођен партиципације преглед је бесплатан, а ако није онда плаћа партиципацију 50, односно 60 марака, у зависности да ли се преглед ради без или са контрастом“, појашњава директор болнице.

Он сматра да неће бити гужви  и да не би требало да буде листа чекања за ову услугу.

„Трудићемо се да максимално радимо, ако буде потребно и 12 часова дневно. Требало би да имамо  у просјеку 12 до 15 прегледа у току дана и да ћемо моћи да обезбиједимо услугу без неког претјераног чекања“, наводи Мијановић.

Међу пацијентима, којима је јутрос урађена магнетна резонанца, су Драгољуб Ивановић из Фоче и Војислав Мањак из Невесиња. Радује их што су овај преглед, на који нису дуго чекали, могли да обаве у требињској болници.

„Нисам чекао на овај преглед. Kратко је трајао и презадовољан сам. Значи нам много, близу је, а и не чека се“, каже Ивановић.

„Најприје су ме упутили у Фочу, па из Фоче у Бањалуку, па ево сада у Требиње. Прикупио сам све папире и налазе. Урадићу овај преглед па онда идем опет у Бањалуку на даље лијечење. Ово је одлично за Херцеговину“, истиче Мањак.

На магнетној резонанци раде обучени техничари радиологије, а налазе, који ће бити завршени у року од 24 часа, очитаваће специјалисте из Београда и Бањалуке.

Марина Дреч, радиолошки техничар, каже да је магнетна резонанца од великог значаја за Требиње али и за регију.

„Ово је савремени апарат, пристојне јачине за ове просторе, имамо све што нам је неоходно. На почетку је мало гужва пошто нам је ово први дан, али биће сви прегледани, који су заказани“, каже она.

Малтешки ред  даровао медицинску опрему

Требињска болница је добила и значајну донацију у болничком намјештају, помагалима и опреми за особље од Гвида Штоклија из Швајцарске. Ова донација, која је, обезбијеђена уз посредовање Пера Алексића, бившег кошаркаша „Леотара“ и селектора кошаркашке репрезентације Швајцарске неће бити и посљедња, ускоро се очекује и помоћ која је најнеопходнија на листи медицинске опреме.

Ова здравствена установа добила је болничке кревете, мадраце, инвалидска колица и ходалице, радне униформе за особље и постељине за болничке кревете.

До сада је од из Швајцарске стигла помоћ у медицинској опреми  Дому пензионера и Дому здравља Требиње.

Д.Р.