Počeli 13. Dani malih stvari

TREBINJE │ Predstavom „Dva mirisa ruže“ studentskog pozorišta „Portal“ pri Fakultetu savremenih umetnosti Beograd, večeras je u Trebinju počeo 13. INTERDIFest „Dani malih stvari“.

Kamerna postavka meksičke duodrame Emilija Karbaljida, u režiji Vide Ognjenović, koja je mjesto našla i na stalnom repertoaru Narodnog pozorišta Beograd, diplomska je predstava mladih glumica Emilije Nestorović i Olivere Guconić, sa trećim „dopisanim“ likom kojeg tumači Dušan Simić.

Drugi večerašnji termin bio je rezervisan za monodramu Senada Milanovića „Iz tri ugla“, rađenu u produkciji Teatra „Fedra“ iz Bugojna.

Druge festivalske večeri od 19 časova na programu je monodrama Dušana Simića „Srpski Hamlet“ u produkciji Scene „Maska“ iz Šapca, a 13. „Dane malih stvari“ od 21 čas zatvoriće monodrama „Autobiografija“ Branislava Nušića u izvođenju Ivana Tomaševića iz šabačke „Maske“.

Ulaz za sve predstave je slobodan, a zbog kamernog izvođenja na sceni Doma mladih broj mjesta je ograničen.

Direktor INTERDIFesta Željko Milošević iz Kulturne scene „Male stvari“ kaže da je zbog nedostatka finansijske podrške ovogodišnji festival najskromniji.

„Do narednih susreta probaćemo da riješimo osnovno finansiranje, od čega će zavisiti i budućnost ovog festivala. Ponosni smo na selekcije predstava i glumačka imena koja smo gledali sve ove godine na festivalu i želim da vjerujem da ćemo uspjeti da mu vratimo nekadašnji format. Ovaj festival zaslužuje podršku šire zajednice, kao što i trebinjska publika zaslužuje da ima festival profesionalnog pozorišta“, kaže Milošević.

R.S.