Почело орезивање платана

IMG_5637
ТРЕБИЊЕ │ Након дводневног испитивања стабала платана, које су обавили стручни тимови њемачке фирме „Нирнбершка њега стабала“ и „Градског зеленила“ из Београда, јутрос је почело њихово орезивање и уклањање сувих и трулих грана, како би осигурала саобраћајна и безбједност грађана у подручју испод крошње.
Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Града Требиња Мирјана Ратковић за портал Радио Требиње истакла је да ће бити орезано свих шеснаест платана у центру града, док ће на крошњи платана уз споменик Његошу бити урађено сидрење – како би се осигурала безбједност грађана и споменика у случају јаког вјетра.

IMG_5651

Мирјана Ратковић

На стаблима платана на којима су претходне анализе показале да постоје оштећења, сутра ће бити урађен „пулинг тест“ – симулација на удар вјетра. Дакле, ниједно стабло у цјелини неће бити уклоњено“, истакла је Ратковић.
Она је напоменула да ће посао орезивања платана бити завршен у наредних седам дана.

Радове, чија је вриједност 30.000 евра изводи њемачка фирма, која поред израђеног елабората и обављених испитивања од јутрос ради на и на орезивању шеснаест требињских стогодишњака.

Стручни тим њемачке фирме „Нирнбершка њега стабала“ и „Градског зеленила“ из Београда су у протеклих неколико дана одрадили визуелне и унутрашње прегледе попут такозваних арборадикса и томографа, и резистографа.
М.И.