Počelo skijanje na bh. planinama

20141229140633_281297SARAJEVO l Snijeg koji u većem dijelu Bosne i Hercegovine neprestano pada drugi dan obradovao je posebno ljubitelje skijanja. Naime, otvorena su skijališta na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, a jutros je isto učinjeno i na Vlašiću i Kupresu, javlja Anadolu Agency (AA).
Na Bjelašnici danas rade tri ski lifta, X, BX i K1. Visina snijega je 40 centimetara, a kako je za Anadolu Agency (AA) istakao Suad Jusić, direktor Olimpijskog centra Bjelašnica – Igman, od sutra će u funkciji biti i staza za noćno skijanje. Temperatura na Bjelašnici u 10 sati iznosila je minus 19 stepeni Celzijusa.
„Od jutros na Igmanu radi i dvojsed, te dva bejbi lifta. I Veliko polje na Igmanu u potpunosti je u funkciji“, kazao je Jusić.
Skijalište na Jahorini ne radi u punom kapacitetu. Naime, jutros su u funkciji ski lift, bejbi lift i šestosjed na stazi Poljice, šestosjed Ogorjelica I i šestosjed Skočine. Visina snijega na ovoj planini je 45 centimetara, a vidljivost je 50 metara.
Prvi dan skijanja danas je i na Vlašiću, gdje su u funkciju pušteni ski liftovi. Visina snijega je 51 centimetar, te na ovoj planini u srednjoj Bosni očekuju veoma uspješnu sezonu.
Uoči novogodišnjeg praznika zadovoljno ruke trljaju i na Kupresu. U ovom ski centru trenutno je 40 centimetara, temperatura minus 12 stepeni Celzijusa, te od danas rade dvosjed i četvorosjed na stazi Čajuša.
Otvaranje skijališta tokom dana ili sutra ujutro najavljuju i iz drugih ski centara u BiH.
Agencije