Почео „Филмски кампус“: На отварању филмски великани Здравко Шотра и Слободан Шијан

ТРЕБИЊЕ │ У Културном центру вечерас је отворен седми „Филмски кампус“ у присуству бројних филмских умјетника и студената из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе, током којег ће бити одржана предавања, радионице и специјалне филмске пројекције.

Овогодишњи „Филмски кампус“ који Кинотека Републике Српске организује у партнерству са градом Требиње, отворио је министар просвјете и културе Републике Српске, Дане Малешевић који је истакао да је ова манифестација оцијењена као један од најзначајнијих културних догађаја у области филмске умјетности у РС и региону.

„’Филмски кампус’ нуди врхунску едукацију студентима филмске умјетности, што је један од видова рада Кинотеке РС, захваљујући којем је постала препознатљива у региону као установа која интезивно ради на јачању наших филмских потенцијала, али и повезивању и успостављању боље сарадње међу филмским радницима у региону“, рекао је Малешевић.

Он је додао да ће Град Требиње захваљујући „Филмском кампусу“ у наредним данима бити стјециште филмских радника и љубитеља филма који ће имати прилику да размјене идеје о филмском стваралаштву.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да је Требиње добило на значају у посљедњих неколико година у развоју филмске умјетности и то захваљујући првенствено Здравку Шотри.

„Тај чувени “Рањени орао’ и „Анђелкина капија’ су знамење града Требиња и препознатљиво је по том серијалу. Требиње има још других значајних филмских активности који су промовисали наш град, сниман је и филм ‘На мљеном путу’ Емира Кустурице, затим филм ‘Немањићи’ и није случајно изабрано, јер желимо да буде центар филмске умјетности. На инвестиционој конференцији смо добили писмо намјене да се направи филмски студио у близини Требиња, јер се сматра да је одлично за снимање многих филмских кадрова“, навео је Петровић.

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић рекао је да је ово седми „Филмски кампус“ који ће бити едукативног карактера јер му присуствују и професори и студенти.

„Сусрет предавача и студената из академија филмских школа из нашег региона. Кампус ће бити прилика, не само за сусрете са истакнутим филмским умјетницима и стицање нових знања, него и за међусобно упознавање, дружење, размјену искустава и успостављање будуће професионалне сарадње“, нагласио је Пандуревић.

Након свечаног отварања, требињска публика је премијерно погледала филм Здравка Шотре „Santa Maria della Salute”, са Војином Ћетковићем и Тамаром Алексић у главним улогама.

Прије пројекције филма, Шотра је изразио задовољство што се ове године по први пут „Филмски кампус“ одржава у Требињу.

„Ово је мјесто увијек било лијепо, а постаје све љепше и суђено му је да буде центар оваквих догађаја. Користим сваку прилику да дођем овдје. Кад сам снимао серију ‘Рањенио орао’ у сценарију је писало да Анђелка одлази у Македонију, рекох неће него ће ићи у Требиње и тако је и било. Надам се да ћете након овог филма ‘Santa Maria della Salutе’ упознати још боље великог пјесника Лазу Костића“, истакао је Шотра.

У фокусу овогодишњег програма биће филмско стваралаштво истакнутих редитеља Здравка Шотре и Слободана Шијана, а двојица филмских великана, иза којих су бројна култна дјела домаће кинематографије, биће и учесници „Кампуса“ у Требињу.

Слободан Шијан и Здравко Шотра

У непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма, учесници „Филмског кампуса“ имаће прилику за додатно професионално усавршавање, међусобно упознавање и дружење, те размјену искустава кроз представљања и дебате о филмовима.

Међу предавачима на „Кампусу“ биће и уредник Документарног програма РТС-а, филмски и тв редитељ Драган М. Ћирјанић, драматург Славко Милановић, директор Југословенске кинотеке и умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић, вишеструко награђивани сценариста и редитељ Владимир Перовић, истакнути бх. редитељ Пјер Жалица, управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић, виши стручни сарадник у Архиву Југословенске кинотеке Божидар Марјановић.

Радни дио „Кампуса“ биће одржан од сутра до 14. октобра у дневним терминима, док је у вечерњим часовима ревијални филмски програм, који је доступан и требињској публици.

Термини од 18:30 часова резервисани су за документарни програм, а од 20:00 часова за играни филм.

Генерални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске уз подршку Културног центра Требиње.

Програм Филмског кампуса:

Д.М.