Počeo „Filmski kampus“: Na otvaranju filmski velikani Zdravko Šotra i Slobodan Šijan

TREBINJE │ U Kulturnom centru večeras je otvoren sedmi „Filmski kampus“ u prisustvu brojnih filmskih umjetnika i studenata iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore, tokom kojeg će biti održana predavanja, radionice i specijalne filmske projekcije.

Ovogodišnji „Filmski kampus“ koji Kinoteka Republike Srpske organizuje u partnerstvu sa gradom Trebinje, otvorio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević koji je istakao da je ova manifestacija ocijenjena kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u oblasti filmske umjetnosti u RS i regionu.

„’Filmski kampus’ nudi vrhunsku edukaciju studentima filmske umjetnosti, što je jedan od vidova rada Kinoteke RS, zahvaljujući kojem je postala prepoznatljiva u regionu kao ustanova koja intezivno radi na jačanju naših filmskih potencijala, ali i povezivanju i uspostavljanju bolje saradnje među filmskim radnicima u regionu“, rekao je Malešević.

On je dodao da će Grad Trebinje zahvaljujući „Filmskom kampusu“ u narednim danima biti stjecište filmskih radnika i ljubitelja filma koji će imati priliku da razmjene ideje o filmskom stvaralaštvu.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je Trebinje dobilo na značaju u posljednjih nekoliko godina u razvoju filmske umjetnosti i to zahvaljujući prvenstveno Zdravku Šotri.

„Taj čuveni “Ranjeni orao’ i „Anđelkina kapija’ su znamenje grada Trebinja i prepoznatljivo je po tom serijalu. Trebinje ima još drugih značajnih filmskih aktivnosti koji su promovisali naš grad, sniman je i film ‘Na mljenom putu’ Emira Kusturice, zatim film ‘Nemanjići’ i nije slučajno izabrano, jer želimo da bude centar filmske umjetnosti. Na investicionoj konferenciji smo dobili pismo namjene da se napravi filmski studio u blizini Trebinja, jer se smatra da je odlično za snimanje mnogih filmskih kadrova“, naveo je Petrović.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je da je ovo sedmi „Filmski kampus“ koji će biti edukativnog karaktera jer mu prisustvuju i profesori i studenti.

„Susret predavača i studenata iz akademija filmskih škola iz našeg regiona. Kampus će biti prilika, ne samo za susrete sa istaknutim filmskim umjetnicima i sticanje novih znanja, nego i za međusobno upoznavanje, druženje, razmjenu iskustava i uspostavljanje buduće profesionalne saradnje“, naglasio je Pandurević.

Nakon svečanog otvaranja, trebinjska publika je premijerno pogledala film Zdravka Šotre „Santa Maria della Salute”, sa Vojinom Ćetkovićem i Tamarom Aleksić u glavnim ulogama.

Prije projekcije filma, Šotra je izrazio zadovoljstvo što se ove godine po prvi put „Filmski kampus“ održava u Trebinju.

„Ovo je mjesto uvijek bilo lijepo, a postaje sve ljepše i suđeno mu je da bude centar ovakvih događaja. Koristim svaku priliku da dođem ovdje. Kad sam snimao seriju ‘Ranjenio orao’ u scenariju je pisalo da Anđelka odlazi u Makedoniju, rekoh neće nego će ići u Trebinje i tako je i bilo. Nadam se da ćete nakon ovog filma ‘Santa Maria della Salute’ upoznati još bolje velikog pjesnika Lazu Kostića“, istakao je Šotra.

U fokusu ovogodišnjeg programa biće filmsko stvaralaštvo istaknutih reditelja Zdravka Šotre i Slobodana Šijana, a dvojica filmskih velikana, iza kojih su brojna kultna djela domaće kinematografije, biće i učesnici „Kampusa“ u Trebinju.

Slobodan Šijan i Zdravko Šotra

U neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma, učesnici „Filmskog kampusa“ imaće priliku za dodatno profesionalno usavršavanje, međusobno upoznavanje i druženje, te razmjenu iskustava kroz predstavljanja i debate o filmovima.

Među predavačima na „Kampusu“ biće i urednik Dokumentarnog programa RTS-a, filmski i tv reditelj Dragan M. Ćirjanić, dramaturg Slavko Milanović, direktor Jugoslovenske kinoteke i umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, višestruko nagrađivani scenarista i reditelj Vladimir Perović, istaknuti bh. reditelj Pjer Žalica, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović.

Radni dio „Kampusa“ biće održan od sutra do 14. oktobra u dnevnim terminima, dok je u večernjim časovima revijalni filmski program, koji je dostupan i trebinjskoj publici.

Termini od 18:30 časova rezervisani su za dokumentarni program, a od 20:00 časova za igrani film.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uz podršku Kulturnog centra Trebinje.

Program Filmskog kampusa:

D.M.