Aktuelno

Počinje „Festival festivala“: Trebinje dočekuje pozorišta iz regiona

TREBINJE I U Trebinju će sutra biti svečano otvoren 61. “Festival festivala“, koji je i ove godine okupio najbolja ostvarenja amaterske pozorišne produkcije iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.

Publika će na sceni Kulturnog centra vidjeti predstave pozorišta iz Tuzle, Bijelog Polja, Kule, Smederevske Palanke, Koprivnice, Velesa i grada domaćina.

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja je istakao za Radio Trebinje da je svečano otvaranje festivala, uz pozdravne riječi predsjednika Umjetničkog savjeta manifestacije i gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, zakazano za sutra, u 20 časova i 30 minuta, nakon čega će biti odigrana prva festivalska predstava – Pozorišta mladih Tuzla „Hoću kući“, po tekstu Ljudmile Razumovske i u režiji Adnana Mujkića.

Sve predstave zvaničnog festivalskog programa igraće se u Kulturnom centru, sa početkom u 20 časova i 30 minuta. Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji program Festivala festivala je izuzetno bogat i kvalitetan. Ova smotra amaterskih pozorišta okupiće pozorišta koja su imala najbolje predstave na značajnijim takmičenjima u regionu“, naveo je Milošević.

On je pozvao sve ljubitelje pozorišta da dođu i uživaju u ovogodišnjim ostvarenjima tradicinalnog trebinjskog festivala.

„Jedno je sigurno da će Trebinje, narednih dana, biti kulturni centar u regionu i da će festival biti izuzetno posjećen kao i prethodnih godina, te da je interesovanje gledalaca i medija ogromno“, istakao je Milošević.

Drugog festivalskog dana, u nedjelju, 22. jula, Bjelopoljsko pozorište će izvesti predstavu „Mirovna misija“, u režiji i adaptaciji Slobodana Marunovića.

U ponedjeljak 23. jula, na programu je ostvarenje Kulturnog centra Kula „Rodoljupci“, koje je režirao Dragan Ostojić.

Gosti iz Velesa, članovi SOV gimnazije „Kočo Racin“, u utorak, 24. jula, izvešće predstavu „Advokat Patlen“, u režiji Slobodanke Čičevske.

Peti festivalski dan, srijeda, 25. jul, rezervisan je za Gradsko pozorište Smederevska Palanka i predstavu „Kokoška“, koju je režirao Pavle Jozić.

U četvrtak, 26. jula, na tradicionalnoj smotri amaterskih pozorišta predstavu „Ispod površine“, režisera Karla Kučande, izvešće ansambl Kaotis teatralis Ludens teatra iz Koprivnice.

Posljednjeg dana Festivala festivala, u petak, 27. jula, nastupiće domaćini, Gradsko pozorište Trebinje, sa predstavom „Sluge“, koju je režirao i adaptirao Željko Milošević.

Članovi stručnog žirija su: reditelj Jovica Pavić, teatrolog Snežana Kutrički i glumac Nebojša Kundačina,koji će najboljima dodijeliti nagrade festivala – Zlatne maske.

Milošević podsjeća koje su glavne nagrade Festivala festivala.

„Prema propozicijama festivala, Zlatne maske dodjeljuju se za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru“, kaže on.

Dodaje da stručni žiri, po slobodnoj procjeni, može da dodijeli Diplomu Festivala pojedincima ili kolektivu koji su postigli zapažene umjetničke rezultate u kategorijama koje nisu predviđene za Zlatnu masku.

Najbolju predstavu, po svom izboru, nagradiće i žiri publike.

Voditelj razgovora, koji će na platou Kulturnog centra biti organizovan nakon svake festivalske predstave, biće dramaturg Željko Hubač, a ove godine biće organizovan i prvi master klas za mlade reditelje u amaterskim pozorištima, koji će voditi profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd i jedan od naših najpoznatijih reditelja Egon Savin.

U okviru pratećeg programa festivala planirane su izložbe, promocije knjiga, predstave, te svakodnevni muzički i scenski performansi u centru grada, u izvođenju studenata Muzičke akademije Banjaluka, artističkih grupa i glumaca.

 Ulaz  za sve festivalske predstave je besplatan.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje, a izvršni producenti Centar za informisanje i obrazovanje, Muzej Hercegovine i Kulturni centar Trebinje.

Opširnije o festivalskim dešavanjima možete pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA 2018. našeg portala, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji Festivalska hronika, svakodnevno, od 17 časova.

Radio Trebinje