Подигнут споменик Луки Вукаловићу у Гајдобри

mail.google.com
ЗРЕЊАНИН │ Како је поносно данас бити Херцеговац у Гајдобри. У срцу Бачке, Гајдборани су прославили своју крсну славу Свете Петра и Павла, као и 70 година од доласка Херцеговаца у ове крајеве. Посебност овог дана је велики повратак вође херцеговачког устанка Луке Вукаловића међу своје. Сабрао је велики војвода своје сународнике и у грудима запалио ватру пркоса, туге и поноса….
Част да открију импозантан споменик Луки Вукаловићу припала је идејном творцу ове замисли Ристу Дангубићу, председнику МЗ Гајдобра и Славку Вучуревићу, градоначелнику Требиња.
Гајдобрани су показали приврженост старом завичају, па није ни чудо што је споменик „Херцеговачком Карађорђу“, „српском Гарибалдију“, како су га описивали изузетно надахнути говорници осванула баш у војвођанској равници.
Импресиван споменик, на чијем постољу су уклесани Шантићеви и Дучићеви стихови добио је своје место на централном тргу у Гајдобри који и носи име Војводе Луке Вукаловића.

На тргу који је тематски осмишљен, поред велелепне статуе Луке Вукаловића је и фонтана која представља брод којим је отишао у Русију и који је са чежњом гледао у нади да ће се вратити међу своје Херцеговце и довршити борбу за слободу против отоманске немани.
Лука Вукаловић није дочекао тај брод, није дочекао ни херцеговачку победу над Турцима, али никад није изашао из срца Херцеговаца и онда и данас остао је вођа.
Општи је утисак да ће овај велики српски јунак, сасвим сигурно, доживети судбину Јована Дучића, и да ће његови земни остаци кад-тад доћи у родну Херцеговину. Можда је баш ово та генерација Херцеговаца која ће тај задатак довршити до краја.
Идентични споменици биће откривени 2. августа на родним Зупцима и 19. августа у Требињу.
Због обиља материјала, комплетан извештај са овог великог српског херцеговачког сабора, за који ће време показати да је од историјског значаја,читаћете током сутрашњег дана на страницама Слободне Херцеговине.
Слободна Херцеговина