Подигнута оптужница против Едина Сакоча из Стоца за злочине над Србима

izvjestaj-tuzilastvu-bih-zbog-zlocina-nad-privadnicima-Vojske-RS

САРАЈЕВО │ Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Едина Сакоча /57/ из Стоца због ратних злочина над српским цивилима на подручју Почитеља и Чапљине.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да Сакоча оптужница терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ на подручју Чапљине и околине, у својству припадника Хрватског вијећа одбране, сам и заједно са другим припадницима ХВО-а, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица, те починио ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Почитеља и Чапљине.

У оптужници се наводи да је Сакоч 9. јула 1992. године, заједно са другим припадницима ХВО-а, дошао у кућу цивила српске националности, гдје се налазило више цивила, одакле је одвео једну жену српске националности, коју је током транспорта према логору Дретељ, мучио, злостављао и силовао.

Сакоча терете да је након тога, заједно са још једним припадником ХВО-а, поново дошао у кућу гдје су били цивили српске националности, након чега су пуцањем из ватреног оружја у главу, убили двије жене српске националности, те њихова тијела изнијели испред куће и запалили.

Он се више година налазио у САД, одакле је 19. фебруара изручен правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ захваљује властима САД за помоћ у лоцирању и изручењу Сакоча.

Независне