Podnijet zahtjev za legalizaciju kanabisa u Republici Srpskoj

marihuana_scx-huu-625x330BANJA LUKA | Regionalna i republičko Udruženje oboljelih od multipla skleroze podnijeli su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.
“Iz više izvora smo saznali, a neki oboljeli i lično su se uvjerili, da ulje od kanabisa (u narodu poznatiji kao konoplja) ublažava bolove, da je ljekovito i da pomaže u liječenju oboljelih od multipla skleroze. Takođe, pomaže u liječenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti”, navodi predsjednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović.
On ističe da su ta svojstva potvrdili i ljekari u zdravstvenim ustanovama, gdje se liječe članovi ovog udruženja.
Stjepanović napominje da je proizvodnja i prerada kanabisa u ljekovito ulje legalizovana u 16 evropskih država, te da je i Srbija na putu da izmijeni zakon i legalizuje proizvodnju i liječenje kanabisovim uljem.
Ovim uljem ne može se izliječiti multipla skleroza, ali ljekovito i uspješno djeluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost oboljelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti.
“Smatramo da se Republika Srpska treba pridružiti državama koje su u interesu zaštite zdravlja i liječenja oboljelih stanovnika legalizovale proizvodnju i preradu kanabisa za medicinske potrebe”, naglašava Stjepanović.
Oboljeli od multipla skleroze očekuju da se njihovom zahtjevu pridruže i članovi udruženja oboljelih od drugih bolesti za čije liječenje se u svijetu koristi ulje od kanabisa, koje je izuzetno skupo i može se samo ilegalno nabaviti.
“Proizvodnju i preradu treba legalizovati iz humanih razloga, jer omogućava liječenje više bolesti, ali i zbog stopiranja ilegalne nabavke i šverca tog ulja sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Zbog visoke cijene, ulje je nedostupno većini oboljelih u Srpskoj”, kaže Stjepanović.
On ističe da oboljeli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada kanabisa legalizacijom mogle kontrolisati, te da bi, osim humanog, to imalo i ekonomski efekat.
Članovi Republičkog udruženja oboljelih očekuju da se o njihovom zahtjevu uskoro izjasne predstavnici Ministarstva zdravlja, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske i da njihova inicijativa bude ozbiljno razmotrena.
Na taj način, zaključuje Stjepanović, proizvodnja kanabisa za humane svrhe i liječenje zakonski bi bila uokvirena i legalizovana.

Ministarstvo spremno za raspravu o konoplji
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonskim procedurama, spremno je da otvori stručnu raspravu o primjeni novih supstanci u terapijske svrhe, ali u BiH trenutno ne postoji zakonski osnov da se, konkretno, konoplja /kanabis/ ili preparati konoplje koriste kao lijek u humanoj medicini.
„Upotreba ulja kanabisa u liječenju raznih bolesti, prije svega, malignih oboljenja u domenu je stručnih rasprava koje treba da se vode u okviru nadležnih medicinskih grana, koje kroz svoja strukovna udruženja i stručne grupe imaju obavezu da prate savremena medicinska dostignuća i definišu određene prijedloge i sugestije, te da ih proslijeđuju institucijama na razmatranje s ciljem stvaranja zakonskih preduslova i okvira za njihovu primjenu u praksi“, rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
U proteklom periodu, kažu u Ministarstvu, provođene su medicinske studije i istraživanja o mnogim supstancama od kojih su neke kasnije upotrebljavane u svakodnevnoj praksi, a neke odbačene kao neprihvatljive.
Iz resornog ministarstva ističu da je proizvodnja, promet i posjedovanje opojnih droga i psihotropnih supstanci, te biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge definisana Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.
Prema navedenom zakonu, konoplju je dozvoljeno uzgajati samo s ciljem proizvodnje vlakana, sjemena za prehranu životinja, daljeg razmnožavanja i prerade sjemena.
Konoplja, njene smole, ekstrakti i tinkture, u zavisnosti od kontrolnih mjera koje se primjenjuju, svrstani su u popis zabranjenih supstanci i biljaka, u konkretnom slučaju, zabranjenih opojnih droga što znači da je zakonom zabranjen uzgoj, promet, posjedovanje i upotreba ovih supstanci i biljaka kao i njihovih preparata, osim u svrhe medicinskog ili naučnog istraživanja ili u sudskomedicinske, nastavne ili policijske svrhe i to uz dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
U skladu sa tim, trenutno ne postoji zakonski osnov da se konoplja ili preparati konoplje u BiH koriste kao lijek u humanoj medicini“, naveli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Regionalna i republičko Udruženje oboljelih od multipla skleroze podnijeli su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.
Predsjednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović rekao je ranije Srni da su članovi Udruženja iz više izvora saznali, a neki oboljeli i lično su se uvjerili, da ulje od kanabisa ublažava bolove, da je ljekovito i da pomaže u liječenju oboljelih od multipla skleroze, te da pomaže u liječenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti.
Srna