Подземно „паковање“ инсталација успорава радове на поплочавању

ТРЕБИЊЕ │ Динамика радова на поплочавању улица Старог града није задовољавајућа, а разлози су, у првом реду, у технички захтјевној фази радова која претходи поплочавању – а у којој је потребно на скученом простору измјестити све инсталације у подземне канале.

Ово је јуче на сједници Скупштине града казао начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња Марко Рикало, одговарајући на одборничко питање у вези са кашњењем радова на поплочавања улица најстаријег требињског градског језгра.

Рикало је истакао да се само плочање површина одвија без проблема и у оптималним роковима,али да напоре извођача отежава то што у уским улицама „кастела“ готово и не постоји маневарски простор за прописно постављање електро- и водоинсталација, мрежа фекалне и оборинске канализације, оптичких каблова за интернет и видеонадзор…

„А свака од тих инсталација има своје техничке прописе за постављање, односно прописане удаљености, хоризонталне и вертикалне, једне од других. То заиста није лако извести на тако уском простору. Такође, проблем је и што власници објеката не дозвољавају постављање разводних кутија од електроинсталација на своје фасаде. Имамо много потешкоћа да се са њима договоримо, а не можемо да наређујемо, нити желимо да се понашамо као сила“, казао је Рикало.

Рикало ипак очекује да ће простор око Музеја Херцеговине до 1. маја бити под плочником. Због туристичке сезоне наставак радова би вјероватно услиједио тек половином септембра. За то вријеме потребно је ријешити и проблеме имовинске природе који су се испријечили на траси плочања.

„То је дио од Музеја Херцеговине према Царевој џамији, гдје су власници објеката на градском земљишту направили дворишта. Ти људи су углавном тренутно у иностранству и покушавамо са њима да ступимо у контакт  – да се те баште уклоне јер сужавају улицу и ометају извођење радова“, истакао је Рикало.

Враћање Дучићеве чесме на Трг Травуније – што је приједлог који се јуче чуо из одборничких клупа – за Рикала је добра идеја која ће свакако бити узета у разматрање приликом осмишљавања садражаја на централном тргу у Старом граду.

Начелник Одјељења за просторно уређење поновио је да ће главни трг „кастела“, са потенцијалом да буде један од архитектонских симбола нашег града – бити предмет посебне бриге пројектаната.

Р.С.