Погледајте Мектићеве одговоре новинарки

373123_1
САРАЈЕВО | Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић поново је имао „сукоб“ са новинарима и то након данашњег састанка са представницима Међународне организације за цивилну одбрану.

Након додјеле признања заслужним спасиоцима из БиХ, новинари су министра безбједности БиХ питали о хапшењу лидера СББ-а Фахрудина Радончића, притисцима на Суд и Тужилаштво БиХ те ко би могао бити сљедећи међу особама које обављају јавне дужности.

Мектић није хтио одговарати на питање о хапшењу Радончића, али ни о предсједнику Републике Српске Милораду Додику, већ је затражио од новинара да се информишу прије постављања таквих питања, с обзиром да те ствари, како је истакао, нису у његовој надлежности.

„Како мене питати има ли истрага против Додика? Па нема смисла да то мене питате. Имате Тужилаштво, зовните тамо и питајте тамо. Нема смисла да питате мене. То би било исто кад бисте срели наког грађанина на улици и питали да ли има сазнања да ли се води истрага против те и те особе“, казао је Мектић.

Бурно је реаговао и на питање о хапшењу Даутбашића:

„Каква су то питања? Ко је хапсио Бакира? Познајете ли елементарне ствари како функционише једна колико-толико правна држава? Знате ли да постоји законодавна, извршна и судска власт? Знате ли ко може ухапсити? Питате ме да ли сам ухапсио Бакира Даутбашића? Ви или немате елементарне знања о тој ситуацији или желите овђе да учествујете у том реалитyју који сте започели“, одговорио је Мектић на питање новинарке РТРС-а.

„Видите чиме се ви бавите. То је тужно и жалосно да не можете сами себи одговорити. Ја вас разумијем, ви за ту плату морате… Али, дајте држите минимум достојанства, имате ли неко људско достојанство? Информишите се о основним елементарним стварима на којима функционише правна држава и правосуђе“, одговорио је Мектић.

Н1