Pogubljen jer je zaspao dok je Kim govorio

343836_1
PJONG JANG | Severnokorejske vlasti pogubile su ministra odbrane te zemlje Hjog Jol Čola zato što je zaspao tokom jednog sastanka kojim je predsedavao lider države Kim DŽong Un i zato što mu se više puta usprotivio.

Severnokorejske vlasti pogubile su ministra odbrane te zemlje Hjog Jol Čola zato što je zaspao tokom jednog sastanka kojim je predsedavao lider države Kim Džong Un i zato što mu se više puta usprotivio, saopštila je severnokorejska Obaveštajna agencija (NIS).

Agencija NIS je obavestila parlamentarni komitet da je Čol pogubljen krajem aprila vatrom iz ručnog raketnog bacača, uz prisustvo više stotina posmatrača, na strelištu vojne akademije Kang Kon, izjavio je zastupnik Šin Kjuong-min, koji je prisustvovao sastanku u parlamentu, prenela je agencija AP.

NIS nije saopštila poslanicima kako su došli do te informacije, već samo to da je ona došla iz više izvora i da čelnici agencije veruju da je verodostojna.

Otkad je preuzeo vlast krajem 2011, Kim DŽong Un je smenio niz zvaničnika, u pokušaju da učvrsti svoju vlasti, navodi američka agencija, dodajući da su analitičari i dalje podeljeni oko toga da li krvava smaknuća znače da mladi lider vlast čvrsto drži u svojim rukama ili da neko drugi pokušava da se nametne.

Najistaknutija smena na vrhu severnokorejske vlasti se dogodila 2013. godine, kad je Kim DŽong Un pogubio svog ujaka i glavnog zamenika DŽang Song Teka, pod optužbama za izdaju.
Agencije