Поигравање са Шекспиром на црногорски начин

ТРЕБИЊЕ │ У позоришној сали Културног центра вечерас је изведена представа „Пршут, сира и Шекспира“, настала у копродукцији Театра плус и Херцегновског позоришта.

Пучку комедију засновану на пародији Шекспирових трагедија режирао је београдски глумац и редитељ Андрија Ковач, који у представи игра и једног од ликова, заједно са глумцима из Херцег Новог Лидијом Петроне, Зораном Трајановићем и Владимиром Милошевићем.

Актери представе су четири позоришна радника – декоратер, гардеробер, чистачица и ватрогасац, који усљед штрајка глумаца, незадовољних платама и условима рада, а вођени чувеним позоришним кодексом „представа се не смије отказати“ – преузимају њихове улоге како би спасили представу.

Ковач истиче да је представа настала по комаду „Сабрана дјела Виљема Шекспира укратко“, који се успјешно играо на америчким сценама, али да је након интервенција које су текст требале да прилагоде овдашњим приликама од поменутог комада остала само – идеја.

„Ми смо на вријеме примијетили да се тај њихов хумор нас просто не дотиче, па смо све то одбацили и прилагодили нашем менталитету, конкретно поднебљу Црне Горе. И, ето, мало смо се поиграли са Шекспиром и жанровима. Уживали смо, ово је била представа коју смо радили некако за своју душу. Задовољни смо и играњем и реакцијом публике, а представа тек треба да започне свој живот“, истиче Ковач додајући да је наступ у Требињу тек треће извођење представе, чија је премијера била 26. јуна у Херцег Новом.

Р.С.