Aktuelno

Poigravanje sa Šekspirom na crnogorski način

TREBINJE │ U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je izvedena predstava „Pršut, sira i Šekspira“, nastala u koprodukciji Teatra plus i Hercegnovskog pozorišta.

Pučku komediju zasnovanu na parodiji Šekspirovih tragedija režirao je beogradski glumac i reditelj Andrija Kovač, koji u predstavi igra i jednog od likova, zajedno sa glumcima iz Herceg Novog Lidijom Petrone, Zoranom Trajanovićem i Vladimirom Miloševićem.

Akteri predstave su četiri pozorišna radnika – dekorater, garderober, čistačica i vatrogasac, koji usljed štrajka glumaca, nezadovoljnih platama i uslovima rada, a vođeni čuvenim pozorišnim kodeksom „predstava se ne smije otkazati“ – preuzimaju njihove uloge kako bi spasili predstavu.

Kovač ističe da je predstava nastala po komadu „Sabrana djela Viljema Šekspira ukratko“, koji se uspješno igrao na američkim scenama, ali da je nakon intervencija koje su tekst trebale da prilagode ovdašnjim prilikama od pomenutog komada ostala samo – ideja.

„Mi smo na vrijeme primijetili da se taj njihov humor nas prosto ne dotiče, pa smo sve to odbacili i prilagodili našem mentalitetu, konkretno podneblju Crne Gore. I, eto, malo smo se poigrali sa Šekspirom i žanrovima. Uživali smo, ovo je bila predstava koju smo radili nekako za svoju dušu. Zadovoljni smo i igranjem i reakcijom publike, a predstava tek treba da započne svoj život“, ističe Kovač dodajući da je nastup u Trebinju tek treće izvođenje predstave, čija je premijera bila 26. juna u Herceg Novom.

R.S.