Покољ у Багададу: Исламисти убили 83 људи

2222

БАГДАД I Најмање 83 особе погинуле су јутрос, а 176 рањено у два одвојена бомбашка напада џихадиста Исламске државе у центру Багдада, саопштили су ирачки званичници.

Први напад се догодио када је експлодирао аутомобил-бомба у густо насељеној шиитској четврти Карада, у јеку припрема за обележавање завршетка светог исламског месеца рамазана, а међу 78 жртава и 160 повређних углавном су породице и млади, наводи се у саопштењу.

Друга експлозија догодила се у источном делу Багдада, а у њој је погинуло пет и рањено 16 особа.

Одговорност за нападе преузела је Исламска држава, а место прве експлозије обишао је и ирачки премијер Хајдер ал-Абади.

Џихадисти су на свом сајту објавили поруку у којој наводе да су мета напада били шиити и да „походи муџахедина против тих отпадника неће престати“.

Напади су уследили недељу дана пошто су ирачке снаге прогласиле да је ослобођен град Фалуџа, који је био под контролом Исламске државе.

Ирачка војска ослободила је током прошле године већи део области под контролом џихадиста, међу којима и градове Рамади, Хит и Хутбу у провинцији Анбар, западно од Багдада.

Исламска држава последњих месеци појачала је нападе на цивиле у насељеним областима далеко од линије фронта, а под њеном контролом и даље је град Мосул и већи део територије на северу и западу Ирака, као и у суседној Сирији.

(Мондо.рс)

(Фото: АП Фото/Халид Мохамед)