Polјaci se bune protiv Putinovih „Noćnih vukova“

592042_nocni-vukovi05apfoto-ap_ff
VARŠAVA | Planirana svečana vožnja ruskih motocklista, Noćnih vukova, od Moskve do Berlina u čast pobjede nad Hitlerovom Nјemačkom nailazi na veliko negodovanje Polјaka na društvenim mrežama a dio opozicione desnice čak apeluje na polјska ministarstva unutrašnjih i spolјnih poslova da im zabrane da pređu preko Polјske.
Omilјeni motociklistički klub predsjednika Rusije Vladimira Putina kreće na trijumfalnu vožnju 25. aprila iz Moskve.
Ne ide direktno već Preko Minska, Bresta, Vroclava, Brna, Bratislave, Beča, Praga do Berlina kuda stižu 9. maja na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu i ukrašeni ruskim zastavama žele da prođu glavnim ulicama grada a na kraju da polože vijenac na spomenik sovjetskim vojnicima.
Na Fejsbuku i društvenim mrežama pojavile su se inicijative i pozivi da Polјaci ometu Noćne vukove i blokiraju im put po Polјskoj, kao recimo profil na Fejsbuku „NE prolasku bandita iz Rusije kroz Polјsku“.
„Gdejgod su se pojavili Noćni vukovi varniči agresija. Bili su na Krimu još prije nego što ga je Rusija anektirala. Bili su u Donbasu… Da li njihov prolazak treba da predstavlјa upozorenje Polјacima ili je već početak agresije?“, stoji u jednom od poziva da se Putinovom omilјenom moto klubu blokira put.
„Ne idemo njima u goste. Naš cilј je Berlin. Kakva bude protiv nas akcija, takva će biti reakcija. Nećemo odustati od naše manifestacije“, poručio je Polјacima vođa Noćnih vukova Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg.
RTRS