Пола вијека невесињске гимназије

gimnazija 6

НЕВЕСИЊЕ │ Средњошколски центар „Алекса Шантић“ синоћ је у Великој сали општине Невесиње организовао свечаност поводом школске славе – Савиндана током које је промовисана монографија „Невесињска гимназија 1964-2014“. Приређен је поетско- музички програм и оживљена сјећања на ученике и професоре невесињске Гимназије од њеног оснивања до данас.

Богато илустрована књига Редакцијског одбора садржи имена свих радника и ученика који су током пола вијека продефиловали кроз средње образовање. Хронолошки су наведени и занимљиви детаљи из школског живота сваке генерације, ученичке радости, али и потешкоће са којима су се суочавали.

Током 50 година Центар је знањем напојио више од 7.000 ученика. Многи од њих постали су угледни професори, инжењери, доктори, спортисти, умјетници, културни и јавни радници.

gimnazija 1

Директор СШЦ „Алекса Шантић“ Вукан Братић рекао је да је из школских љетописа, дневника и матичних књига реконструисан животни пут значајне институције образовања која је пратила судбину, развој и промјене друштвене средине гдје је егзистирала. – Поносни смо на њену прошлост, посвећени садашњости с надом за бољу будућност – истакао је Братић.

Дугогодишњи директор и професор у Центру Гедеон Стајић нагласио је да је невесињска гимназија једна од најуспјешнијих у БиХ. Говорећи о првим генерацијама невесињских средњошколаца Стајић је рекао да је омладина постала моћна снага Невесиња и да је памет дошла до изражаја.

Први директор Економске школе у Невесињу из 1960. године Ристо Брењо подсјетио је на прве године рада ове установе указујући да је било много потешкоћа због недостатка кадрова и учионичког простора.

– Ипак, захваљујући великом ентузијазму професора и залагању ученика настава је успјешно извођена и многи матуранти су касније стигли и до докторских дисертација.

gimnazija13

О занимљивим детаљима из школског времеплова говорио је Драгомир Граховац, а упечатљиве светосавске поруке пренијела је Даница Ђурасовић.

У поетско-музичком дијелу програма стихове су говорили Ђорђе Дабарчић, Милица Радовановић и Милијана Телебак. Домаћи музички састав „Орфеј“ и Јелена Грубачић разгалили су пубику са неколико изворних народних пјесама.

Светосавске свечаности настављене су данас у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.
Радио Невесиње