Полиција упозорава: Пријавити сазнања о опасној игрици „Плави кит“

ПРИЈЕДОР I Полицијска управа Приједор позвала је данас запослене у школама и родитеље да се обрате полицији ако примијете било шта што указује на то да дјеца учествују у онлајн игрици „Изазов плавог кита“ која жртве наводи на аутодеструктивне радње.

„Ријеч је о опасној игри која се шири друштвеним мрежама, која наводно има неких 50 нивоа и деструктивног је, а на крају и суицидалног карактера. Оно по чему се посебно може препознати учешће у једној таквој игри јесу повреде на тијелу, односно цртање цртежа оштрим предметом на кожи“, рекао је Далибор Иванић, начелник ПУ Приједор на конференцији за новинаре.

Навео је да је Интерпол обавијестио МУП Републике Српске о овој појави, а МУП све полицијске управе.

„Обавијестили смо све полицијске станице да контактирају школе, а апелујемо и на грађане и родитеље, ако дођу да било каквих сазнања у вези с тим, да их подијеле са полицијом како бисмо предузели све потрбене мјере“, поручио је Иванић.

Оцијенио је да је стање безбједности на подручју ове ПУ стабилно и да полиција предузима све потребне планске, превентивне и репресивне мјере да се и одржи.

„Оно што ћемо у наредном периоду посебно интензивирати, у сарадњи са другим институцијама, јесте да предузмемо на вријеме планске мјере на превенцији инцидената мотивисаних мржњом који би могли да се дешавају у вријеме туристичке сезоне“, најавио је Иванић.

Прошлог мјесеца на подручју ПУ Приједор евидентирано је 76 кривичних дјела, а расвијетљено њих 85,5 одсто.

Забиљежена су 54 прекршаја јавног реда и мира. У акцији „Просјачење“ било је 12 прекршаја, а починиоци су често повратници у чињењу тих прекршаја.

„Циљ нам је да на вријеме препознамо и репресивно дјелујемо у смислу спречавања организованог дјеловања када је ријеч о просјачењу и ту ћемо плански поступити са теренским канцеларијама за странце да бисмо на вријеме одреаговали у туристичкој сезони када долази већи број грађана из иностранства и повећано је присуство лица која се баве просјачењем“, додао је Иванић.

У области безбједности саобраћаја евидентирано је 1.919 прекршаја, пријављене су 63 саобраћајне незгоде, а из саобраћаја је искључено 198 возача због управљања возилом под дејством алкохола или због управљања возилом прије стицања права.

РТРС