Полицијска управа Требиње обиљежила крсну славу МУП-а

ТРЕБИЊЕ │ Служењем помена у цркви посвећеној Светом кнезу Лазару у кругу некадашње касарне у Требињу, паљењем свијећа и полагањем цвијећа испред споменика погинулим припадницима херцеговачког МУП-а у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, Полицијска управа Требиње обиљежила је данас крсну славу МУП-а РС – Светог архангела Михаила.

Начелник ПУ Требиње Жарко Лакета истакао је да је обиљежавање крсне славе повод и за присјећање на херојски пут и допринос припадника МУП-а у очувању мира и стабилности у Српској, додајући да су припадници ПУ Требиње успјешно одговорили на све пријетње и изазове.

„У претходном периоду су остварили добре резултате по питању очувања јавног реда и мира, безбједности саобраћаја и борбе са криминалом“, рекао је Лакета.

ПУ Требиње је показала да је спремна да се суочи са свим опасностима, прије свега са највећим, као што су опасност од тероризма, организованог криминала и илегалним миграцијама – навео  је начелник ПУ Требиње, у обраћању присутнима испред новосаграђеног споменика и овом приликом уручио захвалнице донаторима и свима који су допринијели изградњи спомен обиљежја погинулим припадницима херцеговачког МУП-а.

Тридесет имена уклесаних на овај споменик су имена најбољих од нас. Споменик стоји и стајаће као подсјетник и нама и свима онима који буду долазили у ову Полицијску управу –  како частан полицајац не жали живот за одбрану своје државе“, закључио је Лакета.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије је честитајући крсну славу свим полицијским службеницима навео да је посао који они обављају тежак, одговоран и частан.

Владика је истакао да је радостан због подигнутог споменика људима који су дали за ову републику највише што су могли – а то је свој живот за нашу слободу.

„Гледајући начелника и друге полицајце у овим униформама, подсјетио сам се једне јако важне ствари а то је –  да је свако од нас позван да поштује онога другога. Али кроз историју и напредак цивилизације људи су схватали да су неке службе теже и одговорније и тако су одредили да те људе треба одјенути мало другачије – да би скренули пажњу свима да их требају  поштовати. Па тако имамо војнике, полицајце, ватрогасце, медицинске сестре, свештенике“, рекао је владика Григорије, додајући да свако ко напада људе у униформи мора да зна да тиме напада и на важне и одговорне службе које та униформа представља.

Према ријечима градоначелника Требиња Луке Петровића 30 имена уклесаних на споменик погинулим припадницима херцеговачког МУП-а остаће трајна опомена свима на одговорним функцијама да својим радом буду достојни њихове жртве.

„Ако имамо поштовања једни према другима, можемо да направимо радну атмосферу, да направимо резултате рада, да критикујемо и да дајемо приједлоге за боље сутра. Ми смо на позицијама да бисмо направили нешто за друге. Што се тиче Градске управе ми ћемо поштовати све оне који обављају свој посао на прави начин. Ми смо донијели одлуку да хоћемо регуларан рад у свакој области живота грађана Требиња и такав рад ће допринијети безбједности и стабилности нашег града“, истакао је Петровић.

Након свечане церемоније и подјеле захвалница донаторима, у „Ђачком дому“ је уприличен славски ручак.

Уручене и захвалнице заслужним за изградњу споменика: Аутор спомен-обиљежја вајар Ристо Војиновић

С.П.