Полицијска управа Требиње: Већи прилив миграната

Стање безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Требиње у фебруару је задовољавајуће – оцјенио је на данашњој конференцији за новинаре, Синиша Лакета, начелник ове управе.
Оно што нас у наредном периоду може оптерећивати је кретање миграната.

„Ипак нема мјеста за панику јер наши полицијски службеници адекватно одговарају овој тематици те наведена лица у сарадњи са Граничном полицијом и Службом за странце даље пуштају у законску процедуру. Евидентан је прилив миграната, поготово у подручјима која граниче са Црном Гором и кретање им зависи од њихове организације. МУП РС је добро организован и способан да одговори овом проблему“, објашањава Лакета и додаје даје забрињавајуће што се у посљедње вријеме појављују мигранти који на сваки начин покушавају да се пребаце ка границама Европске уније користећи имовину грађана па је апеловао на грађане да поведу рачуна о обезбјеђености имевине коју посједују близу граница.

„Да не остављају откључаним своја возила, да не остављају откључаном имовину коју не користе, а ми имамо свакако редован обилазак у том дијелу. Ово ништа није алармантно нити треба да изазива код грађана страх али морамо повести рачуна и о овим стварима. Полиција ће повећати активности, поготово у периоду када иду љепши дани“, закључио је Лакета.

Петар Козјак, начелник Сектора полиције је казао да је у фебруару евидентирано је 29 нарушавања јавног реда и мира у којима су почињена 33 прекршаја. То је 22 више у односу на исти период лани.

„У Требињу је евидентирано 11, Гацку осам, Невесињу седам, Билећи шест, а у Љубињу један прекршај по питању јавног реда и мира. Највећи број прекршаја односи се на послуживање алкохолом, по три на уживање дроге и остали на унемиравање грађана буком као ометање државних органа у вршењу јавних функција“, каже Козјак и додаје да је у овим нарушавањима учествовало 32 лица од којих 30 мушкараца и двије жене.

„У посматраном периоду сила је употребљена 32 пута. Том приликом је у једном случају употребљена и физичка снага а у осталма само средства за везивање. Разлози употребе силе су ради савладјивања отпора или приликом лишења слободе, због успостављања нарушеног јавног реда и мира и остали разлози“, каже он.

Према ријечима Бојана Дабића, начелника Криминалистичке полиције Полицијска управа Требиње је у фебруару ове године евидентирала 22 кривична дјела, мање за седам у односу на фебруар 2018.

„Од укупног броја кривичних дјела на Општи криминалитет се односи 19, на Привредни криминалитет један а на Безбједност саобраћаја два. Од укуног броја по познатом починиоцу пријављено је 12 док је по нн пријављено десет. Расвјетљено је десет и то из текућег периода девет а из претходне године један. Надлежним тужилаштвима поднесено је 19 извјештаја против 24 лица.“, закључио је Дабић.

С.П.