Политичари подијељени и око закона о раду

bosic

ТЕСЛИЋ/БАЊАЛУКА │ Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да ова странка неће подржати нови закон о раду Републике Српске који се доноси по хитној процедури.
Босић је рекао новинарима у Теслићу да ће СДС захтијевати да нови закон о раду буде упућен у редовну процедуру Народној скупштини Српске како би се кроз амандмандску фазу добило на времену да се направи пакет прихватљив за синдикат, чиме би био прихватљив и за ову странку.
Он је навео да ће СДС подржати сваки договор Владе Републике Српске са социјалним партнерима о закону о раду.
Босић је оцијенио да тренутна политичка ситуација у Републици Српској и БиХ не даје пуно оптимизма и да се ствари заоштравају.
„Ситуација у вези са одлуком Уставног суда БиХ о забрани 9. јануара као Дана Републике Српске је примјер како се може изазвати политички конфликт који може имати несагледиве посљедице„, рекао је Босић.
Он наводи да су апелација члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и одлука Уставног суда БиХ вратили политичку ситуацију два корака уназад и да више нико не прича о стварним проблемима.
„Срби у Српској и Република Српска наставиће да славе 9. јануар као Дан Републике. Одлука Уставног суда БиХ има за циљ само даље заоштравање односа“, рекао је Босић и додао да слављење 9. јануара није у инат некоме, већ зато што је тада настала Република Српска.
Коментаришући питање кандидата СДС-а за градоначелника Бијељине, Босић је навео да се унутар ове странке неће ићи са процесом кандидовања, док не буду завршени разговори са партнерима из Савеза за промјене и док се не дефинише на који начин ће се ићи у заједничке изборе.
Он је додао да ће у локалним заједницама у којима коалиција са партнерима Савеза за промјене не функционише бити формирана тијела која ће у име странака изнаћи најбоље рјешење.

Додик позвао раднике да не изађу на протесте

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас раднике да у понедјељак, 28. децембра, не изађу на протесте у Бањалуци које је најавио Савез синдиката Српске због доношења новог закона о раду и истакао да рјешења која је донијела Влада Српске нису уперена против радничких права.
Додик је нагласио да је ова власт показала висок степен одговорности према радницима и напоменуо да нико није рекао да ће сва радничка права бити укинута, већ да ће питања из те области с времена на вријеме бити стављена на дневни ред у зависности од услова на тржишту.Он је рекао да је нови закон о раду неопходан, будући да Српска готово једина у региону то није учинила и нагласио да као предсједник подржава напоре Владе да то питање што прије заврши.
Према његовим ријечима, нови закон није донесен јер је Влада упорно хтјела да разговара са свим социјалним партнерима и да се постигне неопходни консензус, који ни сада није постигнут са синдикатом.
“Закон који је упућен у скупштинску процедуру представља висок степен социјалне и радне одговорности за раднике. Ми желимо да се заштите прави радници и прави послодавци. Не радимо ништа што није показало добре резултате на неким другим просторима. Сваки почетак може бити проблем, али рјешења која се доносе показала су да без конкуренције на тржишту рада нема квалитетног рада и ми то морамо да урадимо ако желимо да држимо корак са свијетом”, поручио је предсједник Српске.

Мишић: Полиција РС још није одобрила протесте Синдиката

Полиција Републике Српске још се није одредила према захтјеву Савеза синдиката РС да им се одобри излазак на протесте у понедјељак, 28. децембра, због најављеног усвајања новог закона о раду у РС, а за који тврде да је на штету радника.

20151226143801_344770
“До овог тренука нисмо добили одговор од МУП РС, осим писма да отклонимо недостатке у пријави, а морали смо и да се обратимо и локалној заједници, иако то није било у нашој надлежности”, рекла је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.
Изненађени су овим потезом полиције, јер, како је рекла, ово није први пут да Савез синдиката организира протесте и никада нису имали проблем с одобравањем скупа и нада се да то неће бити ни овај пут.
Она је на прес-конференцији у Бањалуци рекла да ће протести, ако буду одобрени, у понедјељак кренути у 14 сати, испред зграде овог синдиката, јер је Влада РС одлучила да без сагласности Синдиката уочи Нове године упути у Народну скупштину РС на усвајање нови закон о раду у РС.
“Нико не зна када је Влада утврдила овај закон”, потврдила је Мишић.
Поновила је противљење синдикалаца на Владину радну верзију закона о раду те истакла да не желе да нико, а посебно не Влада, смањује и онако „биједна“ радничка права.
Ко има мандат да пристане на смањење радничких права? Ми у синдикату немамо”, категорична је предсједница Савеза синдиката РС-а.
Казала је да се на њу и њену породицу врши притисак те је позвала „да то престане“.
Срна/Фена