Политика је постала најбољи посао у БиХ

politika politicari

БАЊА ЛУКА I Број становника, самим тим и потенцијалних гласача у БиХ, како су показали резултати пописа, драстично је опао, али не и број политичких странака и кандидата на страначким листама. Тај парадокс аналитичари објашњавају чињеницом да је политика постала готово једина исплатива ђелатност у БиХ, те да људи постају свјесни да је најуносније бавити се политиком.

Из БиХ је од рата наовамо, према званичним подацима државне Агенције за статистику, које Република Српска не признаје, отишло 850.000 људи. Тренд одлива становништва се наставља.

Самим тим и број потенцијалних гласача је драстично мањи. Упркос томе број нових странака и кандидата на њиховим листама се повећава у сваком четворогодишњем циклусу, рецимо оном за локалне изборе у БиХ.

На локалним изборима 2004. године у БиХ је било регистровано 70 странака и 27.415 кандидата. 12 година касније у БиХ је регистровано 107 странака и 30.758 кандидата.

Сви смо у посљедњих десетак година схватили да је политика постала најуноснији бизнис и да је то простор на којем се могу остварити превасходно лични интереси, каже политички аналитичар Тања Топић.

У земљи из које бјежи ко стигне велика је јагма за послом, функцијом, привилегијом… а то не може без политике.

Сви који нису отклонили недостатке на кандидатским листама треба до сутра то да учине како би листе биле овјерене, саопштили су из ЦИК.

БНТВ