Политико: Сусрет Вучића и Изетбеговића

aleksandar-vucic

БЕОГРАД I Председник српске владе Александар Вучић путује сутра у Мостар, где ће се састати са Бакиром Изетбеговићем у оквиру напора да смањи недавне тензије, а најавио је да ће у наредним недељама сличну посету имати и у Хрватској, пише данас портал Политико.

„Стабилност региона је оно о чему треба да се бринемо и морамо боље и више међусобно да се разумемо“, рекао је Вучић за овај портал.

Према његовим речима, недавне хашке пресуде подстакле су напету атмосферу каква није била годинама.

„Моја највећа брига је ситуација у Босни и Херцеговини“, рекао је премијер Србије и додао да нарастајући политички екстремизам на Балкану представља претњу стабилности у БиХ и региону.

„Ко зна која би варница могла да запали Босну“, рекао је он.

Како наводи портал, ове Вучићеве изјаве долазе две недеље пре избора у Србији и неки ће их доживети као његову намеру да себе прикаже као једини глас разума у том подељеном региону.

Политичка калкулација или не, истина је, наводи Политико, да су емоције поново узбуркане на Балкану, а регион суочава Европу са још једном потенцијалном кризом, која јој је сувишна, констатује портал.

Недавне пресуде пред Хашким судом, једна осуђујућа, за Радована Караџића, а друга ослобађајућа, за српског ултранационалисту Војислава Шешеља, подстакле су страсти на свим странама.

Бошњаци и Хрвати се жале да је 40-годишња затворска казна за Караџића сувише блага, а због Шешељевог ослобађања су бесни. Многи српски националисти, у међувремену, сматрају да је ослобађање Шешеља доказ да су Срби незаслужено мета међународне заједнице, пише портал.

Судске пресуде дошле су усред поновног оживљавања национализма на Балкану, укључујући и недавни повратак на власт ХДЗ у Загребу.

Неки од водећих чланова странке су сугерисали да ће блокирати пут Србије ка ЕУ уколико Србија не заузме оштрији став када је реч о суђењима за ратне злочине.

Вучић је упозорио да су провокације које су уследиле после пресуда на свим странама, укључујући и то што су Шешељеве присталице славиле у Сребреници, створиле буре барута.

„Од средине марта с времена на време изгледало је као да смо се вратили у 90-те године“, каже Вучић за Политико.

„Једине важне теме овде су биле пресуда Карадзићу, односи Србије и Босне, односи Србије и Хрватске и када ћемо почети са стварним помирењем. Као нека временска машина“, рекао је он.

Вучић је додао да је мање забринут за ситуацију на Косову, без обзира на недаве политичке тензије, додавши да не види никакву могућност за нове сукобе.

Портал подсећа на некадашњу повезаност Вучића и Шешеља и наводи да је Вучић, упркос националистичкој прошлости, освојио поверење немачке канцеларке Ангеле Меркел и других европских лидера, који га третирају као сидро стабилности у проблематичном региону.

Усредсређен на пут ка ЕУ, Вучић је инсистирао на томе да његова влада неће реаговати на провокације суседа и да ће наставити да поштује територијални интегритет Босне.

Портал констатује и да се обновљене тензије на Балкану дешавају се у веома важном тренутку за Србију , подсећајући да је Вучић у јануру расписао изборе који ће бити одржани 24. априла.

Иако мандат његовој влади истиче 2018. Вучић је одлучио да тражи нови четворогишњи мандат пре него што почне са применом читавог низа економских реформи, које, како наводи портал, траже Европа и ММФ, а које укључују смањење трошкова владе и броја запослених у јавном сектору за 70.000 или пет одсто у наредне две године.

Без озбира на неминован бол који ће донети реструктурирање привреде, Вучићева СНС и њихови савезници су очигледни фаворити на изборима, пише Политико.

Изненађење представља јачање подршке националистичким странкама, посебно Шешљевој СРС, која ће готово сигурно прећи цензус од пет одсто колико је неопходно да би се обезбедила места у скупштини.

Вучићев одговор на све то био је представљање гласања као избора између проблематичне прошлости Србије и обећања о будућности у ЕУ.

„Борићу се са њиховим идејама, њиховим вредностима. Видећемо шта ће народ одлучити … Мислим да нам не требају нови ратови, нови сукоби у региону „, рекао је Вучић.

Са више од 50 одсто Срба који подржавају чланство у ЕУ, Вучић нема много разлога за бригу, наводи Политико.

БНТВ