Пољаци се плаше Русије, траже обавезни војни рок

Poljska vojska

ВАРШАВА l Скоро половина Пољака сматра да Русија представља претњу за безбедност Пољске, 43 одсто становништва је убеђено да ће избити рат између Русије и Пољске или Русије и неке друге државе и траже да се обнови војни рок за пољске младиће, објављено је у анкети за пољски лист Ђеник Газета Правна.

Према анкети Панела Аријадна, 49,3 одсто Пољака мисли да је Русија главна претња за безбедност Пољске, 34 одсто испитаника не верују у то.

Да ће избити рат између Русије и Пољске или Русије и неке друге западне државе верује 43 одсто анкетираних, док у реалну претњу оружаног сукоба са Русијом не верује 39 одсто Пољака.

Како се наводи у пољском листу, иако влада мишљење о Русији као могућем агресору, Пољаци не желе да издвоје новац за јачање своје одбране, како у плановима наставка модернизације пољске армије предвиђа „конзервативна евроскептична пољска влада“.

Пољаци сматрају да би требало да их брани неко други, САД или војници НАТО-а, пошто је 52 одсто у анкети одбило повећање фондова за пољску војску.

Анкета је показала да 58 одсто Пољака тражи да се обнови обавеза служења војног рока за пољске младиће.

Пољска је прошле године, док су на власти били либерали из Грађанске платформе садашњег председника Европског савета Доналда Туска, издвојила за армију 10,3 милијарде долара, што представља за 0,1 одсто више него што НАТО тражи од својих чланица, 2,1 одсто БДП-а.

Према индексу укупне војне снаге који процењује швајцарска банка „Креди Свис Пољска“, армија која броји 99.300 професионалних војника седамнаеста је најјача армија на свету, док је Русија на другом месту.

Бета