Пољска: Десница истјеривала „нечастивог“ из скупштине

065475
ВАРШАВА │ „Морали смо да обавимо истјеривање ђавола када смо преузимали клуб од Паликота па ме ни не чуди да нико не жели да сједи на лијевој страни сале“, казао је Бјелан из Права и Правде, бившег премијера Качињског.

Посланици евроскептичне деснице бившег премијера Пољске Јарослава Качињског позвали су свештеника да пред прво засједање пољског парламента 12. новембра „очисти“ канцеларије у Сејму у којима су четири године радили посланици антиклерикалне љевице.

Тријумф на парламентарним изборима 25. октобра донио је конзервативној евроскептичној десници Качињског неочекиване главобоље, јер је наслиједила канцеларије и посланичке клупе антиклерикалне љевице и чак ангажовала католичког свештеника да истјера нечастивог из тих просторија.

Нико од конзервативних посланика не жели ни да сједи у клупама у којима су годинама сједили посткомунисти атеисти, посланици Твог покрета, радикалне антиклерикалне странке Јануша Паликота која у октобру није добила од бирача пропусницу за парламент.

„То је канцеларија Твог покрета. Желимо да истјерамо зле духове из тих просторија како би над нама бдио добри дух“, објаснио је посланик Уједињене деснице Анџеј Романек зашто је био неопходан обред истјеривања нечастивог.

Пошто је свештеник обавио, како је то назвао ултракатолички портал Фронда, нужну духовну детоксикацију, посланици су поставили злу не требало изнад врата распеће, а на полице међу књиге и иконе Исуса.

Са зидова су посланици деснице поскидали и плакате којима су их украсили Паликотови посланици, а нови вјероватни министар правде Збигњев Жобро казао је да је канцеларијама потребна освештана водица.

„Желим да радимо у доброј атмосфери. То што је окачио на зидове Паликот одвукло га је у сам пакао политике“, казао је Жобро.

Док је нечастиви црквеним обредом лако истјеран из канцеларија, већи проблем је са посланичким клупама у сали за пленарне сједнице, пошто у новом сазиву Сејма не само да више нема антиклерикалних посланика, него први пут у историји ни посланика посткомунистичке љевице, али нико од посланика деснице не жели да у њима сједи.

„Морали смо да обавимо истјеривање ђавола када смо преузимали клуб од Паликота па ме ни не чуди да нико не жели да сједи на лијевој страни сале“, казао је за телевизију Полсат Адам Бјелан из Права и Правде бившег премијера Качињског.

Логични договор да се посланичке фракције смјештају у посланичке клупе с десна на лијево од највеће до најмање пао је у воду, јер је аграрна Пољска народна странка која има најмање посланика одбила да буде потпуно лијево а Кукиз 15 рокера Павела Кукиза захтјевао је да ређање почне с десне стране од његових посланика.

Мјеста на десној страни сале одлучили су, међутим, да заузму посланици нове владајуће странке Право и Правда, јер сматрају да су они у парламенту права и аутентична десница.
БЕТА