Пољуљано повјерње у институције Српске

mup rs

БАЊА ЛУКА │ Ухапшени су припадници Специјалне полиције МУП-а Републике Српске под сумњом да су још у септембру украли 600 хиљада КМ. Ово је вијест која је протеклих дана поново довела у питање повјерење грађана у институције Републике Српске.

Прошло је само неколико мјесеци од афере препродаје наркотика у коју су уплетени припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Овога пута специјалци МУП-а Српске ухапшени су под сумњом да су умјешани у оружану пљачку – крађа 600.000 КМ и рањавање једног лица. Шта заправо ови догађаји говоре?

„Мислим да је овај догађај заправо показао и разоткрио сву трулост једног система. Исто тако и трулост појединих институција у овом систему и рекла бих, представља пораз у вриједносном смислу овог друштва“, каже политички аналитичар Тања Топић.

Умјесто да стану у заштиту грађана и појачају санкционисање криминала, припадници елитне јединице МУП-а Српске учествују у криминалу, а тиме се, каже Топићева, озбиљно урушава повјерење у институције овог система.

Она додаје да овдје нису били укључени појединци, како би се догађај сматрао инцидентом. „Овдје се заправо ради о злочиначком удруживању оних који би требали да раде на сузбијању злочина“, јасна је Топићева.

Код грађана, мишљења о хапшењу припадника МУП-а су подијељења. Међутим, једно је јасно. Повјерења у институције Републике Српске немају.

Охрабрујуће је што МУП хапси људе из својих редова, кажу из Хелсиншког одбора. Додају, пропусти постоје у начину избора кадрова. Оно што је сигурно, повјерење грађана у институције је итекако пољуљано.

„На неки начин изабрани представници грађана оног момента када се нађу у парламенту потпуно заборављају на бираче, на грађане. Ту постоји велика дистанца између обичних људи и недодирљивих политичара. Они су у БиХ највише заштићени на свијету. Видимо да могу да раде шта год желе“, каже предсједник Хелсиншког одбора за људска права Бранко Тодоровић.

Свједоци смо да све крупне криминалне и корупционашке афере у Републици Српској немају судске епилоге. И Тужилаштво, и Полиција су под утицајем политичког уплива, блокада и опструисања, тврди Тодоровић. Истовремено наглашава да вјерује да институције Републике Српске у овом случају неће пасти на испиту.
БНТВ