Помагати дјеци је неописив осјећај

ТРЕБИЊЕ │ Волонтери Црвеног крста Требиње, барем једном мјесечно, ће приредити неку забавну активност за дјецу која бораве на Одјељењу за педијатрију Болнице Требиње, како би им болнички дани били лакши и веселији.

Малишанима, који су тренутно смјештени на овом одјељењу, данас су чланови подмлатка Црвеног крста, у оквиру акције „Весела болница“, подијелили играчке, а заједно су се и играли, цртали и слагали коцкице. Како најављују и у наредном периоду ће посјетити најмлађе пацијенте требињске болнице, како би се с њима дружили, а ускоро ће им извести и пригодну луткарску представу.

Андреј Гугољ, волонтер, каже да је помагање дјеци неописив осјећај.

„Сами знамо колико је њима потребна помоћ када су у болници, јер су они изоловани од остатка свијета. Прошле године смо дјеци на Педијатрији дијелили пакетиће, а ево сада ћемо им покушати олакшати болничке дане. Надамо се да ћемо сваки мјесец долазити овдје, дружити се са дјецом и уљепшавати им боравак у болници“, каже Андреј.

Маји Тасовац је ово прва волонтерска акција и одушевљана је што је баш на овакав начин почела да помаже другима.

„Много ми се свидио рад са дјецом. Дјеца су врло дражесна и вољела бих да се опет вратимо код њих. Они су стварно драга дјеца. Мислила сам да ће почети да плачу, а они су се много обрадовали када смо им дијелили играчке“, истиче ова млада хуманисткиња.

Љиљана Буха, начелник Одјељења за педијатрију каже да је свака активност која је везана за добробит дјеце одлична.

„Дјеца и када су здрава требају пажњу, а дјеца која су болесна требају додатну пажњу. Они су уплашени и све што допринесе њиховој релаксацији то наравно олакшава и нама посао. То је једна врста терапије. Ми смо пријатно изненађени овом акцијом Црвеног крста, захваљујемо им се што су се нас сјетили, и наша врата су отворена за ове и све сличне активности. Наши мали болесни пацијенти, увијек и сви, и када су различитог социјалног стања, требају додатну његу и помоћ“, истакла је Буха.

Она је додала да је нарочито важно да дјеца не схвате болницу као установу која ради против њих.

„Све што ће смањити стрес дјеци је пожељно и важно. Ни окружење ни родитељи не схватају колико је то мало створење уплашено. Ми сваку активност и сугестију да буде лакше нашој дјеци врло радо прихватамо“, истиче Буха.

Тренутно на овом одјељењу борави шесторо малишана.

Данашња посјета волонтера Црвеног крста Требиње Одјељењу за педијатрију организована је у оквиру пројекта „Формирај ланац“, који проводи волонтерски сервис РС, уз подршку Министарства породице, омладине и спорта.

Д.Р.