Помен српским жртвама у Сребреници

A person places his hand near candles during a ceremony to commemorate the Day of Missing Persons of Republic of Srpska at the Soldiers Monument in Banja Luka September 15, 2008.  REUTERS/Ranko Cukovic (BOSNIA & HERZEGOVINIA)
СРЕБРЕНИЦА │ Код зграде Основног суда у Сребреници, која је током рата била логор за Србе, данас би требало да буду положени вијенци и прислужене свијеће као знак сјећања на злостављане и свирепо убијене српске жртве.
Предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ из Братунца Војин Павловић рекао је раније Срни да му је у сребреничкој полицији јасно речено да нема сметњи да чланови овог удружења и заинтересовани грађани положе вијенце уз зграду Основног суда у Сребреници.
Он је прецизирао да ће полагање вијенаца и прислуживање свијећа за покој душа злостављаних и свирепо убијених Срба пред сребреничким судом бити организовано у 11.00 часова.
Према његовим ријечима, у згради суда био је један од логора за Србе у Сребреници, гдје су затварани, испитивани, тучени, мучени и на разне начине умирали.
„Скоро нико није преживио те тортуре, а они ријетки који су евентуално били размијењени убрзо су умирали од посљедица батина и тортура које су претрпјели“, каже Павловић.
Он је изразио очекивање да ће полиција Републике Српске обезбиједити овај скуп да би он протекао мирно и да би се несметано одала почаст српским жртвама на мјесту њиховог страдања.
Павловић истиче да су се одлучили да одају почаст српским жртвама код сребреничког суда због тога што су заробљени Срби на Залазју, на Петровдан 1992. године, одведени и 13. јула затворени у зграду Основног суда и од тада им се губи сваки траг.
Ни до данас 10, од 22 заробљена, још није пронађено и воде се као нестали већ 23 године.
Павловић је позвао грађане Подриња да дођу и одају почаст невиним српским жртвама умореним у казаматима сребреничког суда.
Он истиче да је покренута иницијатива да се, у складу са законом који омогућава обиљежавање свих мјеста ратних страдања, постави спомен-плоча убијеним Србима на зид зграде Основног суда у Сребреници, као и на другим објектима који су служили као логори за Србе у овом мјесту.
„Те спомен-плоче треба да обиљеже мјеста страдања невиних људи и буду опомена да се несрећа каква се дешавала од 1992. до 1995. године у овом мјесту више никада нигдје не понови“, закључио је Павловић.
Срна