Пономарјева: Идеал – федерализација Српске и Србије

Руски политиколог Јелена Пономарјева сматра да треба спасавати Републику Српску и да би идеална била реализација пројекта федерализације односа Републике Српске и Србије.

„Идеално би било стварање једног чврстог конгломерата српских територија. Наравно, то не улази у планове Запада. Видимо на случају Црне Горе да улазак фактички једне од српских држава у НАТО, представља још један раскол српског друштва у цјелини“, рекла је Срни Пономарјева, која је историчар, публициста и професор Московског државног универзитета за међународне односе.

Пономарјева је оцијенила да је веома важно то што „здрави дио српског друштва подржава политику предсједника Републике Српске Милорада Додика на очувању суверених прерогатива Српске“.

„Али, веома је компликовано у тако сложеним условима сам се борити са тим прекрајањима. Зато су потребни савезници“, нагласила је она.

Пономарјева је рекла да у глобални план Запада није улазило стварање Републике Српске као самодовољног и самосталног ентитета, те додала да је Српска настала, прије свега, као резултат колосалне борбе њених грађана за своја права и државност.

„Али, то не значи да се Запад са тим помирио. Зато долази до сталне ревизије Дејтонског мировног споразума. Ради се о могућој исламизацији Републике Српске и стварања некаквог јединственог територијалног ентитета под називом БиХ“, оцијенила је Пономарјева.

Она је додала да се то испољава тако што у Републици Српској фактички нема војске, а постоје неки заједнички органи на нивоу БиХ, који сметају функционисању Републике Српске.

„Са Републике Српске су, нажалост, многе функције прешле на заједнички ниво БиХ и на тај начин се растапа њен суверенитет“, истакала је она.

Пономарјева је навела да се на Балкану сударају интереси спољних играча, будући да за „прву виолину“ важе САД, ЕУ и поједине земље као што је Њемачка, која има своје интересе, те да су ту и Ватикан, Велика Британија, али и Русија.

Према њеним ријечима, нажалост, Русија нема довољно промишљену стратегију спољнополитичког дјеловања на Балкану и посљедњих година реагује само на појаве, предузима практичне кораке који се чине закаснили и изнуђени.

„Нажалост, нема стратегије на грађењу стратешког партнерства и савезничких дугорочних односа. Али, надамо се да ће такав став бити промијењен“, рекла је Пономарјева.

Агенције