Поновно блокирање отварања поглавља

3816719_1

БРИСЕЛ │ Хрватска је на састанку земаља чланица ЕУ у Бриселу на амбасадорском нивоу поновила да не може да се сложи са отварањем поглавља 23 уз већ познате аргументе по питању регионалне надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

Председавајућа ЕУ Холандија покушала је данас, после паузе од неколико седмица, да постигне консензус земаља чланица по питању отварања поглавља 23 у преговорима Србије и Уније, али је Хрватска остала при ставу да не даје сагласност.

Како сазнаје Тањуг, Хрватска је на састанку земаља чланица ЕУ у Бриселу на амбасадорском нивоу поновила да не може да се сложи са отварањем поглавља 23 уз већ познате аргументе по питању регионалне надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

Извори у ЕУ кажу да ће се консултације Брисела и Загреба о овом питању наставити наредних дана, а да циљ и даље остаје отварање поглавља 23 и 24 за време холандског председавања, што значи пре краја јуна. Мада, објективно, све је мање времена за неопходне процедуралне припреме.

Европска комисија и неке земље чланице, посебно Немачка, инсистирале да је отварање поглавља 23 потребно због очувања кредибилитета процеса, подсећајући Загреб на декларацију Хрватског сабора којом се обавезао да неће блокирати суседе у европским интеграцијама због билатералних питања која нису део европског законодавства, наводи РТС, позивајући се на изворе са састанка.

БНТВ