Попис: Данас нови покушај договора

3814953_1

САРАЈЕВО │ За данас је заказана сједница Централног пописног бироа у Сарајеву.

На дневном реду су двије тачке,информација и презентација анализа везаних за рјешавање спорних питања у процесу одређивања резидентног становништва и јединствени програм за обраду података пописа становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини 2013. године.

Сједница почиње у 16 сати. Пођетимо, сједница Централног пописног бироа требала је бити одржана 14. априла, али је одгођена због недостатка кворума.

Прошле седмице је и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао све актере да постигну договор без одлагања, те нагласио да приједлози са посљедње сједнице нису у складу са Законом о попису и Уставом БиХ.

Кашњење објаве резултата је коментарисао и високи представник ЕУ у БиХ Ларс-Гуннар Wигемарк.

„Сви подаци су ту, на располагању, и према нашим схватањима, говоримо о неколико десетина хиљада спорних пописница у смислу резидената, али у суштини своди се на националност. Оно што нас интересује су саме чињенице, гђе живите, шта радите, да ли сте запослени или нисте, да ли се школујете и друге конкретне чињенице. Тако да, ако Европска комисија упути упитник Босни и Херцеговини, у упитнику међу тим питањима нико вас неће питати колико имате Срба, Хрвата или Бошњака. Можда сви они који су задужени за питања пописа становништва требају и ово да узму у обзир“.

Н1