Poposki: Kriminalci iza napada u Kumanovu

Macedonian special police unit leave the area were a battle took place involving the police and an armed group, in northern Macedonian town of Kumanovo, on Sunday, May 10, 2015. Fighting between police forces and members of an armed group has ended after two days in the northern Macedonian town of Kumanovo leaving 8 police officers and 14 armed suspected terrorists dead. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Macedonian special police unit leave the area were a battle took place involving the police and an armed group, in northern Macedonian town of Kumanovo, on Sunday, May 10, 2015. Fighting between police forces and members of an armed group has ended after two days in the northern Macedonian town of Kumanovo leaving 8 police officers and 14 armed suspected terrorists dead. (AP Photo/Visar Kryeziu)

SKOPLJE | Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki izjavio je da iza događaja u Kumanovu stoji grupa čije su vođe kriminalci.

Njihova planirana politička agenda nije naišla na podršku, te se ne može porediti sa pobunom Albanaca iz 2001.godine, rekao je Poposki.

On je u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“ da je okončana policijska akcija u Kumanovu, koja je bila usmjerena protiv terorističke grupe sa kriminalnom pozadinom.

Prema njegovim riječima zaplijenjena je velika količina naoružanja, ubijeno je 14 članova ove grupe, a troje je uhapšeno.

Poposki ističe da je operacija policije bila veoma rizična, što pokazuje i činjenica da je ubijeno osam i ranjeno 37 policajaca.

„Ova grupa je bila aktivna u pograničnom regionu između Makedonije i Kosova. Oni su već napali jednu karaulu i sada su očigledno planirali napade na lokalne institucije u Makedoniji“, objasnio je on.

Poposki je dodao da je pet do sada identifikovanih vođa bili poznati kriminalci, da postoje dosijei o njima, na primjer za oružanu pljačku, a da je većina njih sa Kosova, međutim bilo je u grupi i makedonskih i albanskih državljana.

„Možemo da potvrdimo da su dijelovi te grupe u prošlosti bili aktivni u OVK u Makedoniji, ali i na Kosovu. Očigledno su pokušali da dobiju političku podršku za svoju aktivnost, ali je nisu dobili od lokalnog stanovništva“, konstatovao je on.

Na pitanje da li je već razgovarano sa albanskim koalicionim partnerom Ali Ahmetijem koji je 2001.bio vođa OVK u Makedoniji Poposki je rekao da je sazvan sastanak nacionalnog savjeta za bezbjednost, na kojem su učestvovale sve stranke i partija Ahmetija.

„Događaji u Kumanovu su izazvali veliku zabrinutost kod svih. Čini se da je razbijena grupa imala i političku agendu, ali na sreću nju niko nije podržao, tako ni politički akteri albanske zajednice u Makedoniji“, naglasio je on.

Poposki je podvukao da ne treba biti naivan i dati prostor ekstremističkim grupama, ali i da nijedan ozbiljan politički akter u zemlji ne želi da se upusti u avanturu, jer niko ne želi novi konlikt na političkoj, vjerskoj ili etničkoj osnovi.

„Situacija se ne može porediti sa onom koju smo imali krajem 1990-tih i početkom 2000-tih. Ne može se povući paralela sa konfliktom 2001. Međutim očigledno je da iz tog doba postoje neke strukture sa kriminalnom pozadinom koje pokušavaju da se nametnu kao politički faktor. Ne smijemo dozvoliti nikakvo nejasno stanje u našim evroatlantskim integracijama, jer bi to okruženje koje namjeravaju da iskoriste te grupe“, poručio je šef makedonske diplomatije.

On je istakao da događaje kao u Kumanovu ne treba koristiti za ostvarivanje političkih poena.

S tim u vezi je kazao da postoje mnoge spekulacije i da se većina koristi za ostvarivanje dnevnopolitičkih poena.

„Na sjednici nacionalnog bezbjednosnog savjeta su sve stranke, međutim, jasno istakle da ne smijemo dozvoliti da se destabilizuje Makedonija, prenio je on.

Od EU Poposki očekuje ponovno pokretanje pristupnog procesa.

„Makedonija je predugo na putu evroatlantske integracije sputavana. To je ekstremističkim grupama omogućilo da sprovode svoje agende i povećalo nezadovoljstvo u stanovništvu. Očekujem da sve zemlje članice doprinesu da se ponovo unese dinamika u pristupnom procesu Makedonije, jer je članstvo te zemlje u EU i NATO važan stub regionalne stabilnosti“, zaključio je Poposki.
Agencije