Поповићи: Око за око, зуб за зуб!

765-430-62a8d5575756ca342643643906b8b2bf

Поповићи су телефоном позвали Александра, брата Синише Златића, и њиховог оца Радослава и запретили: Имате три дана да се одселите из Житишта и побегнете главом без обзира! После тога долазимо да вас све затремо!

Породица убијене Јоване Поповић (21) из Банатског Карађорђева, коју је Синиша Златић (38) у суботу ујутро у Житишту хицима из „калашњикова“ погодио право у срце, најављују крвну освету и прете да ће побити све Златиће, открива Информер!

Један од рођака породице Поповић (име познато редакцији, прим. ур.) каже за Информер да су Јованини најближи потпуно полудели због губитка своје љубимице и отворено су запретили да ће је осветити по старом принципу „око за око, зуб за зуб“!

Чланови породице Поповић позвали су Златићевог брата Александра и оца Радослава и рекли им да ће читава њихова породица проћи исто као и недужна Јована.

 – Буквално су назвали Александра и рекли му: „Имате три дана да побегнете главом без обзира! Кад сахранимо Јовану и све то се заврши, доћи ћемо и све ћемо вас побити! Крвну освету нећете преживети! Нашу Јовану ћемо да осветимо, тако нам свега“ – прича наш саговорник и додаје да због ове претње бројне полицијске снаге дан-ноћ чувају кућу Златића на улазу у Житиште.

Јована Поповић, иначе студенткиња прве године Правног факултета у Новом Саду, страдала је на очи рођене сестре Јелене (18) у масакру у кафићу „Макијато“. Њих две су, са још две другарице, кобне вечери стигле на „Пиле фест“. Довезао их је Јованин отац Петар, а договор је био да их у три сата ујутро аутомобилом врати кући у Банатско Карађорђево. На несрећу, Златићев крвави пир око пола два ујутро угасио је пет живота, међу којима и Јованин. Несрећна девојка није имала никакве шансе да преживи. У истрази сазнајемо да јој је метак испаљен из „калашњикова“ буквално разнео срце!

Криминолог Добривоје Радовановић објашњава за Информер да крвна освета, упркос раширеном уверењу, још није у потпуности искорењена, али је највише има на Косову и у неким деловима Црне Горе.

– Овај случај потенцијалне крвне освете нема везе са Банатским Карађорђевом, из кога је убијена Јована, већ искључиво са етнолошким обичајима њене породице. Код крвне освете није битна средина, нити колико је она развијена, него то зависи од обичаја сваке породице понаособ. У Војводини има доста досељеника и избеглица који су са собом донели неке потпуно другачије обичаје – објашњава Радовановић.

Јована Поповић сахрањена је јуче на сеоском гробљу у Банатском Карађорђеву у белом ковчегу. Више од хиљаду људи, у непрегледној колони која се протезала од дома Поповића до сеоске цркве, одало је последњу пошту несрећној девојци. Улицама се разлегао лелек Јованине неутешне мајке, која је током опела вриснула:

– Јована, Јоко моја, што ми те узе…!

Неутешни отац Петар у немом плачу је грлио ковчег своје старије ћерке, док је неколицини њених најбољих пријатеља позлило, па је реаговала и Хитна помоћ.

Случајеви крвне освете у Србији

* 15. јун 2016. Стојан С. (69) из Пожаревца усмртио Драгана Степића (57), кога је оптуживао да је одговоран за погибију његовог сина 2002. на градилишту

* 2013. Никола шћепановић (55) из Куршумлије, отац покојног Ненада (26), кога је 2011. убила девојка Маја Милановић (25), усмртио је њеног оца Зорана (49)

* 2011. Драган Б. (24) из Сакула убијен је у панчевачком суду. Њега је хицем из пиштоља усмртио Драгољуб К. јер је Драган претходно у саобраћајки аутомобилом убио његовог сина.

* 2011. дечака Нијаза Ибраимија (5) из села Миратовац код Прешева убио рођак због крвне освете, и то тако што му је преклао врат од уха до уха

Шта је крвна освета

* Обичај карактеристичан за недовољно развијена друштва. Конфликт између две фамилије или клана започет убиством члана једне фамилије наставља се међусобним убијањем, једног по једног мушкарца

* Крвна освета подразумева да је у случају убиства ужа породица дужна да се освети извршиоцу или члану његове породице по принципу „око за око, зуб за зуб“

* На Косову и у Албанији ову област „регулише“ Канон Леке Дукађинија, који недвосмислено наводи да „уколико један човек убије другога, мушки члан породице мора узвратити истом мером“

* Као врста кривичног дела крвна освета у Србији је избрисана из кривичног закона, а уклоњена је и као врста убиства из кривичне статистике

Информер