Портрети и пејсажи Владимира Јовићевића пред требињском публиком

ТРЕБИЊЕ │ У галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика и цртежа Владимира Јовићевића.

Млади црногорски умјетник са адресом у Фиренци требињској публици представио се са тридесетак портрета и пејсажа, рађених уљем на платну, односно угљеном и кредом на папиру, а у традицији данас помало заборављеног реалистичког ликовног израза.

Изложбу је отворио предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакавши да нас Јовићевић путем својих дјела упознаје са вјештинама које је стицао у Тивту, италијанском Тернију, а посебно на академији умјетности у Фиренци, гдје се усавршавао у реалистичком сликарству.

„У току студија на академији у Фиренци Јовићевић је показао раскошан таленат и посвећеност раду и као резултат тога, 2013. године, награђен је за најбољу слику године. Захваљујући свом укупном раду – овај веома  успјешан умјетник задржан ја на акадамији као професор цртања, што је признање вриједно дивљења и посебног поштовања“, казао је Бањак.

Интересовање за традиционално сликарство и реалистички приступ портрету, каже Јовићевић, развило се још на почецима његовог умјетничког развојног пута, у сликарској школи у Тивту.

„И та нека знатижеља ме је и одвела у Фиренцу, на једну од ријетких академија која се још увијек бави тим начином сликарства. Портрети се раде по живом моделу и потребно је више сати и више дана, уз присуство модела, да би се реализовали портрети који су до те мјере реалистични. На сликама су људи које срећемо у свакодневном животу и који самим својим присуством и неком својом причом инспиришу“, истиче млади умјетник.

Излагао је више пута у Фиренци и Црној Гори, једном и у Лондону, а вечерас је први пут пред требињском публиком, која ће у галерији Културног центра радове овог умјетника моћи да погледа и у наредних петнаестак дана.

Р.С.