Поручено на ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ: Требиње развојем мора бити примјер другим локалним заједницама

ТРЕБИЊЕ │ Градоначелник Требиња Лука Петровић у позоришној сали Културног центра данас је поводом 9. јануара, Дана и Крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана, организовао пријем за представнике политичког, привредног и јавног живота града.

Петровић је у обраћању посленицима из свих области јавног живота Требиња изразио задовољство што важан национални празник, 9. јануар, дочекујемо у миру, политичкој стабилности и дуго чеканом јединству, додајући да посебно радује што је у Требињу сваким даном видљива узлазна развојна путања, те што преданим и одговорним радом локалне самоуправе – наш град даје стажан печат укупном развоју у Републици Српској.

„Требиње мора још снажнијим кораком напријед и да буде примјер другим локалним заједницама у Републици Српској. Мислим да то већ бива сваким даном, али и да сви заједно треба још да урадимо много тога у градским одјељењима, установама и републичким институцијама, како би наш град био најпожељније мјесто на западном Балкану, што смо и предвидјели нашом стратегијом развоја до 2027. године“, поручио је Петровић.

Градска управа, истиче Петровић, опредијељена је да Требиње развија плански, гради нову инфраструктуру, рјешава незапосленост, унапређује културу и спорт, стандардизацију свих јавних послова, чиме ће допринијети квалитетнијем животу наших суграђана, а све то –  без самовоље и тимски, у јединству, без подјела и политичке острашћености, гдје је аргумент са било чије стране пожељан и добродошао.

Он је напоменуо да је породица у средишту свих политика ове Градске управе јер без снажније породице ни развој инфаструктуре, ни инвестиције немају пуни смисао, због чега је Град Требиње, подсјетио је Петровић, осмислио и покренуо низ социјално-стимулативних програма – од  финансирања треће вантјелесне оплодње, преко помоћи дјеци на селу, материнског додатка за незапослене мајке, помоћи демобилисаним борцима без посла, до подршке пољопривредним произвођачима, запошљавању и самозапошљавању кроз покретање властитог бизниса.

 „Ми смо зацртали да до 2020. године сведемо број незапослених на 2.000, како је то било прије рата. Свим силама покушавамо да мотивишимо раст у реалном сектору. Предузетнички дух је био умртвљен посљедњих година, запошљавањима, неправичним и прекомјерним, у државном сектору, гдје више нема простора за ширење и гдје је потребна консолидација“, истакао је Петровић додајући да радује што од  8.250 запослених у Требињу њих око 4.500 данас ради у реалном сектору.

Петровић је истакао да је рјешавање социјалних проблема породице важно и у смислу буџетског растерећења социјалне компоненте буџета, како би се у наредним годинама сразмјерно повећавао инвестициони и развојни дио градске касе.

„Када новац са трошка пребацујете у инвестицију – онда вриједност расте, стварају се нова радна мјеста, ојачава се предузетнички дух, а све то на добробит цијеле заједнице. Процијенили смо да Требиње треба да се шири на 50.000 становника, а то није могуће без нових садржаја“, истакао је Петровић подсјетивши да је Требиње у фази рјешавања низа инфраструктурних пројеката – од завршетка старе и изградње капиталне обилазнице, ревитализације водоводног система и пречистача, система техничке воде за наводњавање, преко изградње затвореног базена, развоја нових пословних и урбаних садржаја на простору бивше касарне, на Тини и у Горици, до формирања нових урбаних и пословних зона изван центра, кроз подршку инвестиционом замаху у Граду сунца…

Он је напоменуо да је, уз започете хидроенергетске пројекте, за развој Хервеговине од кључног значаја и уклањање комуникацијских „уских грла“ према других регијама Српске, Србији и окружењу, напоменувши да је са тим циљем Савез општина источне Херцеговине покренуо иницијативу за пројекат саобраћајнице Тјентиште-кањон Сутјеске-мост на Дрини до споја са путем Фоча-Шћепан Поље.

Овај пројекат би, након уклањања комуникацијске блокаде на планинском превоју Чемерно, и коначно ријешио проблем саобраћајне изолованости најјужније регије Српске, напоменуо је Петровић и додао да су међу приоритетима у области саобраћајне инфраструктуре – и пројекти реконструкције путева Љубиње- Столац, те Требиње-Љубиње кроз Попово поље.

Градоначелник је позвао представике јавног живота града и све суграђане да сутра буду дио свечаности којима ће Требиње обиљежити рођендан Републике Српске, истакавши да су народно јединство, међусобна комуникација, конструктивни разговор, блага и добронамјерна ријеч од изузетне важности за квалитет живота и друштвени развој у свим областима.

Интегрални снимак обраћања градоначелника Луке Петровића на данашњем пријему поводом Дана Републике можете послушати у програму нашег радија од 17 часова.

Представници Градске управе и Борачке организације данас су поводом 9. јануара Дана Републике Српске положили цвијеће на споменик браниоцима Требиња 1991-1995. године.

Р.С.