Посебна сједница НСРС о референдуму

765-430-226ac1d941e2a61451c2e5a4b969459d

БАЊАЛУКА │ Народна скупштина Републике Српске разматра данас на посебној сједници Приједлог одлуке о расписивању референдума о Дану Републике, као и именовање комисије за његово спровођење.

Приједлог одлуке о расписивању републичког референдума поднијели су Клубови посланика СНСД-а, СДС-СРС Републике Српске, ДНС-а, ПДП-а, СП, НДП-а, СДС-К, посланичка група Напредна Српска и самостални посланик Илија Стеванчевић, саопштено је из парламента Српске.

Референдумско питање о ком ће се грађани Републике Српске изјаснити гласи „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“, а за дан одржавања референдума утврђује се 25. септембар.

У Приједлогу одлуке наводи се да се републички референдум расписује на цијелој територији Републике Српске. За обезбјеђивање финансијских средстава и техничке подршке потребне за провођење овог референдума задужује се Влада Републике Српске.

У Приједлогу одлуке наводи се да је Одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра прошле године, која је донесена на захтјев члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Бакира Изетбеговића и којом се проглашава неуставним члан 3б) Закона о празницима Републике Српске спорна са више аспеката, прије свега правног, али и аспекта легитимности доносиоца одлуке, утицају спољних фактора и скривених намјера који се крију иза такве одлуке.

Подсјећа се да је након што су Одлуком Уставног суда из 2006. оспорене одредбе Закона о славама и светковинама Републике Српске, Народна скупштина Српске, у законодавном поступку спроведеном у складу са важећим прописима Републике Српске, донијела Закон о празницима Републике Српске који је објављен у Службеном гласнику.

У вријеме доношења Закона о празницима сви конститутивни народи и остали имали су своје представнике у Вијећу народа Републике Српске и могућност оспоравања Закона, као и могућност подношења захтјева Уставном суду Српске.

Агенције