Поскупљење струје и Жељко Kовачевић – два Владина шамара у лице Херцеговцима

zeljko-kovacevic-direktor-elektroprivrede-rs

Саопштење: За правду и ред – Листа Небојше Вукановића

И док у ушима Херцеговаца још звони од шамарчине који им је Влада Републике Српске опалила у петак донијевши полуилегално пред крај радног времена одлуку о повећању цијене електричне енергије, убрзо је стигао нови ударац како би се обје стране лице једнако црвениле и изједначио притисак у ушима. Надзорни одбор Електропривреде РС именовао је Жељка Kовачевића за новог генералног директора најважнијег јавног предузећа у Републици Српској.

На свечану церемојину устоличења бившег министра на нову функцију требало би обавезно позвати и владику Григорија да уз пригодан обред отпјева „Вјечнаја памјат“, јер ни поскупљење струје од 20% не би спасило Електропривреду РС од колапса и потпуне пропасти након што је стављена у руке првог пратиоца Небојше Радмовића. Све што је до сада дотакао Kовачевић је претворио у прах и пепео. Херцеговци га се још увијек сјећају како је са несрећним Драганом Вучетићем сијекао врпце и возикао некаква жута кола испред сједишта Владе у Бањалуци. Од Електрокрајине до електричног аутомобила, шиваћих машина и Николе Тесле, иза Жеље, његових пројеката и предузећа које је водио остајала су само милионска дуговања и љуштуре, па не треба уопште бринути и размишљати шта ће остати од већ опљачкане и урушене пољопривреде након завршетка његовог мандата.

Влада је по ко зна који пут преварила Херцеговце и превела их жедне преко воде. Иако су десету годину за редом на последњим изборима дали повјерење и рекордан број гласова Милораду Додику и СНСД-у, и у новој импулс-Влади континуитета није било мјеста за Херцеговце, не само на функцији министра, већ ни замјеника, помоћника или секретара у неком мање важном министарству. Секретар Лука нас је умиривао да Херцеговци нису ни жељели да буду министри јер им је важније да руководе највећим предузећем у Републици Српској чије је сједиште у Требињу. Ипак, и још једно обећање било је само лудом радовање, а Херцеговцима не преостаје ништа друго него да бриде румене образе и чекају нове владине шамарчине. Не сумњам да ће нас секретар Лука са трабантима увјеравати да нас није поново обмануо јер министар Kовачевић стари Херцеговац поријеклом из Пољица и Поповог поља, али сигурно је да ће турбине наставити да се окрећу у Требињу и Гацку, а киловати силазити са мреже у Лакташима.

Влада је по ранијим предизборним најавама ове године требала завршити радове на Хидроелектрани Дабар, али је и овај пројекат попут другог блока РиТЕ Гацко, требињског аеродрома, билећке Фабрике уље и туристичких комплекса доживио неславну судбину свих великих СНСД-ових обећања. Питање је да ли ће се након десет дугих година трчкарања у мјесту за шареним лажама Херцеговци напокон пробудити, или ће Влада заа сваки морати да им удари још неколико великих шамарчина.

Небојша Вукановић